Anul acesta peste 9.000 de deţinuţi au fost puși în libertate în baza Legii recursului compensatoriu susținută cu vehemență de Tudorel Toader. Acestă lege le oferă șase zile de libertate la fiecare 30 de zile petrecute în condiții necorespunzătoare. Ce au făcut deținuții după ce au ieșit din închisoare.
O parte semnificativă dintre cei care au fost eliberați în baza acestei legi, au revenit la vechile obiceiuri imediat după ce au ieșit, au bătut, au jefuit și chiar au violat. Atfel, rata celor care au mai comis o infracțiune, după ce au fost puși în libertate a ajuns la 70% în închisorile din țară.
Comparativ cu anul trecut, în 2018 a crescut îngrijorător numărul a patru tipuri de infracțiuni. S-au înregistrat aproape 3.000 de noi fapte de tentativă de omor, viol, lovituri mortale şi loviri sau alte violenţe, potrivit Digi24.
Chiar luna trecută, o tânără din Alba Iulia a fost bătută și jefuită în scara unui bloc. Agresorul i-a furat telefonul mobil și portofelul, apoi a fugit de la locul faptei. Asta în timp ce tânăra a ajuns la spital. Bărbatul care a comis acestă faptă, mai fusese condamnat tot pentru tâlhărie și tentativă de viol.
De asemenea, acesta a fost eliberat înainte de termen, în baza legii recursului compensatoriu, promovată de coaliția PSD-ALDE-UDMR, pentru că a stat în condiţii vitrege în penitenciar.
Conform, Luminiței Prodan, purtător de cuvânt IPJ Alba, bărbatului i-a fost întocmit un dosar penal pentru săvârșirea unei infracțiuni de însușire a bunului găsit.
„Acesta este modul lor de viaţă. Când vorbim despre recidivişti, vorbim despre oameni care, în viaţa lor, nu au făcut altceva decât să comită infracţiuni. Este ceea ce pot ei şi ceea ce fac, pentru că s-au obişnuit că legea este blândă”, a declarat Dan Antonescu, expert criminolog.
Cazul de mai sus, nu este singurul în care un deținut eliberat din pușcărie recidivează. În primăvară un alt caz îngrozea toată țara. Un bărbat din Iași a încercat să violeze două fetițe în vârstă de patru și respectiv șase ani. Bărbatul a comis această faptă, chiar la două săptămâni după ce a fost eliberat.
Agresorul, în vârstă de 24 de ani mai fusese închis aproape trei ani tot pentru tentativă de viol. A ieşit cu 600 de zile mai devreme, dar la trei luni distanţă, în august 2015, a fost arestat din nou, pentru tâlhărie. Nu a stat după gratii trei ani, cum a decis judecătorul, pentru că a beneficiat de legea recursului compensatoriu.
„Individul odată eliberat condiţionat, dar aruncat în acelaşi mediu în care el a comis sau a văzut acele fapte, cu siguranţă reţeaua neuronală se va reactiva în favoarea comportamentului învăţat acolo”, a declarat Monica Dobrea, psiholog.
„Dacă a beneficiat de prevederile legii, ulterior când comite o infracțiune va răspunde pentru infracțiune. Vor intra sub incidența legii penale pentru noua infracțiune săvârşită”. a declarat Tudorel Toader, Ministrul Justiţiei.
Statul s-a gândit inclusiv să le dea bani deţinuţilor care au stat în condiţii mizere din 2012 incoace şi care nu au beneficiat de legea Recursului Compensatoriu pentru că au fost eliberaţi mai înainte. Dacă legea va intra în vigoare, bani de la stat pentru condiţiile rele din penitenciare ar putea primi inclusiv Adrian Năstase, fostul premier, Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor şi George Becali.
„A propune despăgubiri sau premii pentru infractori mi se pare şi imoral şi inoportun la momentul acesta”, a declarat Sorin Dumitraşcu, președinte FSANP.
Închisorile din România au început să devină neîncăpătoare. Cel mai aglomerat penitenciar se află la Vaslui și are un grad de ocupare de peste 166%. Pe locul doi se află, Penitenciarul Brăila cu peste 154%. Situația nu stă mai bine, nici la Târgu Jiu, Bucureşti sau la Miercurea Ciuc.
Însă, statul a găsit soluția: a luat un credit în valoare de 177 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, ca să construiască două noi penitenciare în judeţele Prahova şi Buzău.