Ministerul Justiției a făcut publice datele cu privire la numărul deținuților eliberați în baza legii recursului compensatoriu. Din 2.909 persoane care au beneficiat de eliberarea condiționată în baza aceste legi, 968 s-au întors în spatele gratiilor, după ce au comis noi infracțiuni.
Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a fost aspru criticat de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), care l-a acuzat că „a pus în pericol siguranţa penitenciarelor şi a comunităţii” prin legea recursului compensatoriu. Sindicaliștii au susținut că peste 16.000 de deținuți au beneficiat de reducerea cu 1/5 a pedepselor, iar populația penitenciarelor s-a redus temporar cu aproape 7.000 de deținuți.
„Infractorii au fost practic trimiși înapoi în comunitate, de unde peste 70% se vor întoarce în următorii ani după ce vor fi comis noi infracțiuni”, se arată într-un comunicat emis de FSANP.
Ministerul Justiției a publicat un document în care se menționează numărul de eliberări condiționate, al deținuților care au fost eliberați în baza legii recursului compensatoriu, dar și numărul celor care au recidivat și s-au întors în închisoare. Potrivit documentului, „au fost puse în libertate 16.217 persoane private de libertate. Un număr de 13.308 au fost puse în libertate condiţionat, conform hotărârilor instanţelor de judecată.”
2.909 deținuți au fost eliberați condiționat în baza legii recursului compensatoriu, iar din numărul total de deținuți eliberați 968 au comis noi infrațiuni și au ajuns din nou în penitenciar. Ministerul Justiției a precizat și faptele pentru care au fost închiși cei peste 16.000 de deținuți eliberați: