Este consumat ca desert, gustare, folosit în unele rețete de prăjituri, prezentat ca o variantă sănătoasă în momentele în care vrem să mâncăm ceva dulce, însă există câteva ingrediente la care ar fi bine să fim atenți când îl cumpărăm. Află, din rândurile de mai jos, care este detaliul de pe etichetă de care trebuie să ținem cont când alegem un iaurt cu fructe. Ce spune Mihaela Bilic.
Nu mai este un secret faptul că alimentația joacă un rol esențial în buna funcționare a organismului uman. Cu toate că avem cele mai bune intenții când mergem la cumpărături și credem că luăm de pe rafturile magazinelor produse „curate”, adevărul este că suntem de multe ori păcăliți de informațiile de pe etichete. Se întâmplă des în cazul iaurtului cu fructe.
Este consumat ca desert, gustare, folosit în unele rețete de prăjituri, prezentat ca o variantă sănătoasă în momentele în care vrem să mâncăm ceva dulce, însă există câteva detalii la care ar fi bine să fim atenți.
Medicul Mihaela Bilic a publicat recent un videoclip în care vorbește despre cantitatea reală de zahăr din acest produs.
„Cum alegem iaurtul cu fructe? Ei bine, nu după conținutul de grăsime și nici după numărul de calorii, ci după cantitatea de zahăr care a fost adăugată. Cu cât mai puțin cu atât mai bine. Se numește el iaurt cu fructe, dar de fapt este un iaurt cu zahăr și vreau să vă învăț cum să vă dați seama cât zahăr a fost adăugat în iaurt.
Din păcate, industria alimentară pune laolaltă și lactoza (adică zahărul natural din lapte) și zahărul rafinat așa că voi pe etichetă o să vedeți cuvântul zaharuri”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Te-ar putea interesa și: Ce poți face cu iaurtul expirat. 7 utilizări de care sigur nu ai știut
Specialistul a punctat că orice tip de lapte conține 3,5 grame de lactoză, ceea ce înseamnă că din gramele de zaharuri trebuie să scădem 3,5, iar valoarea obținută reprezintă zahărul rafinat adăugat. Aceasta variază foarte mult de la un sortiment la altul.
„Avem aici un produs cu 6,5 grame de zaharuri. Dacă dăm 3,5 la o parte ne rămân 3 grame de zahăr rafinat adăugat. La cealaltă extremă avem un produs care are 14,3 grame de zaharuri, deci aproape 10 grame de zahăr rafinat adăugat.
Ce înseamnă 10 grame? Țineți cont că o linguriță de zahăr are 5 grame, așa că într-un astfel de produs aveți două lingurițe de zahăr la suta de grame de produs. Noi îl numim iaurt cu fructe, dar el este mai degrabă o budincă, o șarlotă, un deșert. Are calorii cât înghețata”, a precizat medicul nutriționist.
Te-ar putea interesa și: Cum faci acasă iaurt grecesc. Ai nevoie doar de două ingrediente. Nu vei mai cumpăra niciodată iaurt din comerț
Mihaela Bilic recomandă iaurturile ce conțin cel mult șapte grame de zaharuri.
„Dragii mei, dacă vă doriți un iaurt cu fructe atunci mergeți pe o variantă cu cât mai puțin zahăr adăugat și asta înseamnă să nu depășească 7 grame de zaharuri pentru că altfel este budincă și un desert nu e egal un iaurt. Acum știți!”, a adăugat Mihaela Bilic.