Piața imobiliară ar putea încetini mai devreme în 2022 decât credeau mulți experți din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina. Băncile ar putea acum să crească ratele dobânzilor. Atunci când ratele dobânzilor cresc, ipotecile devin mai scumpe. Această creștere va duce la scăderea cererii de proprietăți și astfel piața imobiliară se răcește. Piața românească a resimțit o relativă creștere în primele luni ale anului, dar premisele sunt de scumpire, spun specialiștii.
Principalii indicatori macroeconomici pentru 2022 arată un an de revenire. Specialiștii spun că este un punct zero pentru o creștere pozitivă în piața imobiliară după resetarea din ultimii doi ani. Resetare pe care economia globală a cunoscut-o brusc. Volumul total al investițiilor în piața imobiliară din România se ridică la 920,1 miliarde de euro în 2021, cu 60% peste valoarea înregistrată în anul precedent.
Perspectivele pozitive ale țării în piața imobiliară, în ceea ce privește consumul pe parcursul anului 2022 și în anii următori, au încurajat unele branduri din industrie să își marcheze prezența pe piața românească. Activitatea totală de închiriere din piața imobiliară în 2021 s-a ridicat la 280.500 mp, cu 16% mai mare decât cea înregistrată în 2020.
Oferta nouă consistentă a reușit să înoate împotriva curentului în 2020 și 2021, doi ani consecutivi cu cifre remarcabile care au contribuit la creșterea accelerată a stocului industrial din România. Infrastructura și autorizațiile de construcție își mențin un rol primordial atunci când investitorii dezbat dacă și unde să achiziționeze terenuri de dezvoltare, sunt de părere experții imobiliari. Conform datelor, numărul de parcuri de retail, a atins pragul de sus al construcțiilor pe metrul pătrat. Asta după ce aproximativ 103.000 mp au fost adăugați pe parcursul anului 2021.
De cealaltă parte, experții în imobiliare atrag atenția potențialilor cumpărători să fie atenți la toate detaliile, când vine vorba de achiziționarea unei case, sau a unui apartament. Într-un interviu exclusiv pentru Ego.ro, în cadrul emisiunii Ego Life, realizată de Dana Săvuică, doi experți imobiliari încearcă să-i sfătuiască pe potențialii cumpărători.
„În momentul acesta, românul ar trebui să fie atent la cine construiește acea proprietate. În ziua de astăzi internetul îți oferă cam toate informațiile. Pe piață, după ultimele probleme (pandemie, război), s-au cam cernut dezvoltatorii imobiliari. Au rămas cei cu putere financiară.
Întotdeauna sfatul meu pentru client este să meargă către ansamblurile rezidențiale. Un dezvoltator care își permite să construiască un număr mare (de locuințe – n.r) , automat este un dezvoltator vechi sau unul potent financiar care niciodată nu va lăsa șantierul neterminat. Un aspect foarte important, majoritatea caselor și blocurilor le poți vedea din stadiul de construcție”, a declarat designerul Iulian Nițu în cadrul emisiunii Ego Life.
De cealaltă parte, alte sfaturi au legătură cu eficientizarea energetică a spațiilor de locuit, acest aspect ocupând un loc important în alegerea unei locuințe. În afară de asta, spune și Ioana Nicolescu, este important și cum ne amenajăm spațiile de locuit, plecând exact de la această premisă, a eficientizării energetice.