După perioada de izolare, timp în care unii au rămas fără loc de muncă, mulți dintre români încearcă să facă un împrumut zilele acestea. Pensionarii apelează la Casele de Ajutor Reciproc, ceilalți fiind nevoiți să apeleze la Instituțiile Financiare Nebancare (IFN).
Pentru mulți dintre români printre primele drumuri făcute după starea de urgență a fost la o instituție financiară pentru a face un împrumut. Pensionarii au luat-o către instituțiile de întrajutorare destinate lor, iar salariații, și chiar foști salariați, după epidemia de coronavirus, apeleaza la IFN-uri pentru a face rost de niște bani.
Casele de Ajutor Reciproc sunt speranța a pensionarilor când se pune problema unui împrumut. De asemenea, românii apelează și la Instituţii financiare nebancare (IFN) pentru a face un credit. Unele dintre IFN-uri profită de disperarea oamenilor rămași cu buzunarele goale după izolarea provocată de epidemia de coronavirus și practică niște dobânzi mari. Astfel, experții financiari îi învață pe români la ce să fie atenți atunci când fac un credit.
Sorin Mierlea, președintele InfoCons, a luat în discuție acest fapt și a spus cum pot evita românii unele capcane. „Că discutăm de IFN sau credite directe sau zona de case de amanet ni se pun în față trei-patru pagini, scrise foarte mărunt, pe care consumatorul de cele mai multe ori nu le citește, semnează și se trezește cu lucruri foarte grave.
Este extrem de important să citim ceea ce semnăm și să ținem minte că dacă facem un credit la IFN putem să îl denunțăm unilateral în 15 zile de la semnare.
Trebuie să fim foarte atenți când discutăm de dobândă și să ne uităm la acel DAE, să fim atenți la niște comisioane de studiere a dosarelor și altele”, a declarat Sorin Mierlea, la Antena 3.