Detalii importante pentru toți cei care au card bancar. Cifrele care sunt mai importante decât PIN-ul

Detalii importante pentru toți cei care au card bancar. Cifrele care sunt mai importante decât PIN-ul
Detalii importante pentru toți cei care au card bancar. Cifrele care sunt mai importante decât PIN-ul

Mulți dintre noi folosim cardurile bancare, fie că plătim faacturie, fie că plătim laa supermarket. Deși au devenit extrem de populare, mulți dintre noi nu știm amănunte despre ele. Iată câteva secrete ale cardurilor bancare.

Detalii importante pentru toți cei care au card bancar

Descifrafarea cardului se face în următorul fel. După cum se observă, cele mai multe carduri bancare sunt identificate printr-un număr de 16 cifre, uneori 13 sau 19 cifre. Prima cifră identifică sistemul de plăți, iar următoarele cinci cifre reprezintă codul băncii emitente. Următoarele 9 cifre sunt importaante numai pentru bancă pentru a identifica proprietarul cardului.

Cifrele care sunt mai importante decât PIN-ul

Numărul cardului este format din cifre de la 9 la 15, realizate printr-un algoritm mai special. Șansele ca aceste numere să fie la fel pentru două carduri sunt extrem de reduse. Ultimul număr se calculează în baza algoritmului Luhn. Acesta previne greșelile neintenționate, ce apar în cazul în care numerele sunt introduse manual. Se poate verifica cu ușurință algoritmul Luhn de pe cardul bancar.

Cardurile bancare sunt protejate în același mod ca bancnotele, iar una dintre măsurile de protecție este aplicarea unui simbol ce poate fi văzut la lumina ultravioletă. Pe cardurile visa veți vedea un V, iar pe MasterCard sunt M și C.

Cardul bancar poate fi de debit sau de credit, iar principala diferență o face proprietariul banilor, adica banca sau clientul. Cardurile overdrafts reprezintă un compromis între cele de debit și de credit. Astfel de carduri vă permit să folosiți mai mulți bani decât aveți în cont, însă limita este de obicei mai mică decât cea pe un card de credit.

Există și ”overdraft tehnic”, iar asta se întâmplă când pe card se extrage o sumă mai mare decât cea disponibilă și apare de obicei atunci când plătiți într-o altă monedă, apărând o diferență din cauza cursului valutar din ziua respectivă. Dar el dispare automat după alimentarea contului și nu se percepe dobândă.

Pe cealaltă parte a cardului există o altă măsură de securitate, codul CVV pentru cardurile VISA și codul CVC pentru MasterCard. În ambele situații CV înseamnă cod verification, adică autenticitaea cardului.

CVV/CVC vă permit să efectuați tranzacții fără a fi obligați să prezentați cardul propriu-zis, ca în cazul plăților on-line. Aceste coduri vă permit să faceți o tranzacție la distanță, iar acestea nu trebuie divulgate.

Urmăriți Playtech.ro și pe