Designerul Adela Pârvu îți explică de ce ar trebui să apelezi la un astfel de specialist atunci când vrei să-ți faci sau să amenajezi o casă. Află cât te costă dacă vrei să-ți transforme locuința odioasă într-una de lux.
O bună parte dintre români preferă să-și amenajeze singuri locuința, fie pentru că nu recunosc meritul unui designer care să le spună lor cum ar trebui să-și aranjeze lucrurile în casă, fie pentru că te costă suplimentar acest serviciu.
Designerul de interior are, însă, un rol deosebit de important dacă vrei să ai o casă care să-ți satisfacă și ție nevoile, dar să fie și în ton cu vremurile prezente. Sau, dimpotrivă, dacă vrei o casă cu un design clasic, vechi, de asemenea ai nevoie de sfaturile unui specialist.
Același lucru este valabil și pentru oamenii de afaceri care vor să amenajeze sediul unei firme sau un restaurant, cabană turistică etc. Modul în care este gândit planul unei locuințe sau sediul unei firme, va determina gradul tău de satisfacție și al clienților, în cazul afaceriștilor.
Adela Pârvu este unul dintre cei mai cunoscuți designeri români de interiori. A fost redactor-șef la mai multe publicații din acest domeniu, al amenajărilor interioare, dar și co-prezentatoare la emisiunea Visrui la cheie, de pe PRO TV.
De mai mulți ani, ea deține și un blog, unde găsești o mulțime de articole consistente cu sfaturi și idei de amenajări interioare și nu numai. Într-unul dintre articole, ea dezvăluie de ce ar trebui să apelezi la un astfel de specialist și cât te-ar costa serviciul lor.
Sfatul ei de bază este să nu iei în calcul doar prețurile lucrurilor și materialelor necesare când vrei să construiești sau să amenajezi o locuință. Trebuie să ai în vedere și costurile autorizațiilor, transportul, manopera, decorațiunile, etc.
Atunci când apelezi la un designer, cel mai indicat ar fi să mergi la sediul acestuia, să vorbiți față în față, să aveți un feedback constructiv și să vezi mai multe modele din care să te inspiri atât tu, cât și el.
Aceasta se numește consultație și, de regulă, costă în 100 și 200 de euro. Este precum onorariul unui avocat și e esențial. În cadrul acestei consultări, vei face proiectarea, ți se vor recomanda niște produse, închei contractul de furnizare de servicii cu designerul și apoi poate începe șantierul. Eventual, tot specialistul angajat poate urmări și evoluția lucrărilor.
Prețul diferă de la un designer la altul. Unii își calculează prețul serviciilor oferite la oră și pot varia între 80 și 250 de euro pe oră. Alții, aleg să-ți perceapă un tarif pe metrul pătrat proiectat. Aici ieși mai ieftin. Prețul pornește de la 25 de euro pe metrul pătrat, dar poate depăși 50 de euro.
Depinde de tine cât ești dispus să investești. Vezi AICI mai multe detalii.