Așa cum am scris, relativ recent, celebrul TasteAtlas a realizat un top al celor mai bune preparate din toată lumea, iar în cadrul topului a existat și secțiunea celor mai bune deserturi. Spre marea noastră surpriză, topul aduce în discuție și desertul preferat al românilor, situat pe primul loc în top, şi pe care turiştii îl adoră. Citește mai departe și află care este desertul preferat al românilor.
Toată lumea știe ce sunt papanașii, și cel puțin odată i-a și gustat. Dar, ar fi cazul să ne mândrim cu acest preparat, din moment ce TasteAtlas pune pe locul unu papanașii, un produs de patiserie tradițional românesc în formă de gogoașă.
Află despre: Top 5 mâncăruri româneşti, surpriză la locul 1. România, apreciată la nivel mondial din punct de vedere culinar
Poate fi prăjită sau fiartă și se prepară prin adăugarea de brânză nesărată, cum ar fi brânză de vaci sau urdă, la un aluat obișnuit din făină și ou. Papanașii prăjiți sunt de obicei în formă de gogoașă și pot fi serviți cu gemuri de fructe, o lingură de smântână sau zahăr pudră.
În afară de cei prăjiți, mai sunt și cei fierți, care sunt mai mici, acoperite de obicei cu un amestec de pesmet și zahăr. Acest desert se găsește în majoritatea restaurantelor tradiționale românești sau poate fi preparat acasă. În cadrul aceluiași clasament, realizat pe baza experiențelor a peste 30.000 de turiști, mai regăsim și alte preparate din categoria desert, majoritatea fiind tradiționale românești.
Pe locul doi în topul preferințelor dulci se regăsește celebra prăjitură cu caise, o combinație de făină, iaurt, ouă, caise, zahăr, ulei, vanilie, sare și praf de copt. Albușurile de ou se bat în vârfuri moi și se pun deoparte.
Vezi și: Mâncăruri tradiționale din Moldova. Preparate pe care trebuie să le încerci, sunt delicioase
Ca și mod de preparare, nu este unul complicat, majoritatea gospodinelor făcând acest preparat relativ rapid.
Gălbenușurile de ou se bat cu zahărul și se amestecă cu uleiul, vanilia, sarea și iaurtul. Făina și praful de copt se adaugă la amestec, împreună cu albușurile de ou care sunt încorporate în amestec. Aluatul se toarnă într-o formă de copt, iar jumătățile de caise se aranjează deasupra, înainte ca prăjitura să fie coaptă până când devine fermă la atingere.
Află despre: Preparatele românești care sunt apreciate de străini. Cum arată topul mâncărurilor din România
Pe a treia poziție în acest top regăsim un alt preparat tradițional românesc, la fel de delicios ca cele anterioare. Vorbim, așadar, de laptele de pasăre, despre care TasteAtlas spune că, deși este un desert originar din Franța, gospodinele noastre l-au adoptat imediat, devenind în timp desertul regăsit aproape zilnic pe masa românilor.
Acest desert clasic este unul dintre elementele de bază ale mâncării confortabile franceze, deși este popular la nivel internațional, uneori cu mici modificări și variații, în țări precum Austria, Ungaria, Croația, Serbia și Italia.