Descoperirea veche din Al Doilea Război Mondial de lângă Iași. Ce au găsit pirotehniștii ISU

Descoperirea veche din Al Doilea Război Mondial de lângă Iași. Ce au găsit pirotehniștii ISU
Descoperirea veche din Al Doilea Război Mondial de lângă Iași. Ce au găsit pirotehniștii ISU

Un proiectil provenit din Al Doilea Război Mondial a fost descoperit de către pirotehniștii ISU, pe un teren de lângă municipiul Iași. Acesta a fost ridicat de pe un teren din zona Valea Adâncă, localitatea Miroslava.

Proiectil din Al Doilea Război Mondial, descoperit lângă Iași

Geniștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași au fost solicitați să pe un teren din Valea Adâncă din comuna Miroslava. Aceștia au ridicat un proiectil din perioada războiului, care urmează să fie detonat în condiții de siguranță.

În urmă cu doar câteva zile, geniștii au ridicat o serie de proiectile din cartierul Bucium. Proiectilul ridicat din Valea Adâncă, localitatea Miroslava are calibru 76 milimetri. Geniștii recomandă oamenilor să sune de urgență la 112 în cazul în care dau peste asemenea proiectile sau orice alt fel de muniție de război veche.

„Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de teren în satul Valea Adâncă, comuna Miroslava. În urma intervenției a fost identificat un proiectil exploziv de calibru 76 de milimetri, care a fost ridicat, transportat și depozitat în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare”, au menționat reprezentanții ISU Iași.

Ce trebuie să facă cei care găsesc muniție de război

Pirotehniștii ISU au o serie de recomandări în cazul descoperirii unor asemenea muniții vechi neexplodate. În primul rând, aceștia nu au voie să atingă munițiile, ci să sune la numărul de urgențe 112.

„Cetățenii trebuie să anunțe de urgență ISU sau Poliția, la numărul de urgență 112, pentru a interveni în vederea ridicării și neutralizării acestor elemente. Nu trebuie să atingă aceste elemente, nu trebuie să le lovească sau să le miște din locul în care au fost găsite. De asemenea, să nu încerce să demonteze componentele muniției, să le ridice, transporte sau depoziteze în locuințe, la locul de muncă ori în depozitele de fier vechi, pentru valorificarea ca deșeuri metalice”, au mai transmis reprezentanții ISU Iași.

În ultima perioadă, geniștii ISU au fost solicitați la mai multe cazuri asemănătoare. Pe lângă proiectilele găsite în cartierul Bucium, menționate anterior, aceștia au fost chemați în zona Popricani. În urmă cu 8 decenii, în această zonă au avut loc conflicte sângeroase.

„Cetățenii trebuie să nu aprindă focul deschis în apropierea munițiilor descoperite neexplodate; să nu folosească munițiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente. De asemenea, este strict interzisă folosirea muniției asanate, cu elementele de inițiere active, în scop de învățământ sau pentru prezentarea diferitelor expoziții”, au mai spus cei de la ISU Iași.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI