Specialiștii au făcut o descoperire alarmantă. O nouă metodă de transmitere a virusului. Povestea a început în ianuarie, cu trei familii aparent sănătoase.
În luna ianuarie, trei familii sănătoase au fost diagnosticate cu COVID-19 după ce au luat cina într-un restaurant din Guangzhou, China. Specialiștii care au studiat cazul sunt de părere că sistemul de aer condiționat al restaurantului a răspândit secrețiile sub formă de picături ale unei persoane asimptomatice. Mai apoi, s-au îmbolnăvit încă nouă oameni din trei familii diferite.
„Pentru a preveni răspândirea virusului în restaurante, recomandăm creşterea distanţei dintre mese şi îmbunătăţirea sistemului de ventilaţie”, au scris cercetătorii.
Specialiștii cred că sursa focarului a fost o femeie de 63 de ani care a început să prezinte simptome, precum febră și tuse, tocmai la finalul zilei, când a hotărât să meargă la spital, unde a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19. Într-un interval de două săptămâni, s-au îmbolnăvit patru rude ale femeii și încă cinci persoane care au mâncat la mese vecine în restaurantul respectiv.
Situația i-a luat prin surprindere pe cercetători, în vreme ce virusul se transmite prin secreții sub formă de picături ori prin particule grele care nu pot pluti mai departe de 1 metru, famiile fiind la o distanță mai mare una de cealaltă. Drept urmare, concluzia lor este că sistemul de aer condiționat a suflat picături pe o distanță suficient de mare încât să infecteze și alte persoane.
Ultimele descoperiri implică faptul că munca nu va reveni imediat la normal după ce se vor relaxa măsurile, dar există modalități prin care putem controla răspândirea noului virus. Potrivit Business Insider, clienții vor petrece un timp limitat în restaurante, care vor opera la o capacitate sub nivelurile normale, iar sistemele de încălzire și de aer condiționat ar putea fi oprite. Angajații vor purta, desigur, măști de protecție.
„Ne vom întoarce înapoi la muncă. Dar ideea este să începem încet, treptat. Restaurantele trebuie să fie redeschise la jumătate din capacitate, separând cât mai mult mesele”, a spus William Schaffner, profesor de boli infecțioase în cadrul Universității Vanderbilt din SUA.