Descoperire uimitoare la Cluj. Oamenii au rămas mască atunci când au văzut despre ce este vorba.
O descoperire veche de 6000 de ani i-a înspăimântat pe clujeni. Aici s-au descoperit peste 100 de morminte și un cimitir celtic.
Peste 100 de morminte vechi de 6000 de ani și un cimitir celtic au fost descoperite într-o comună din Cluj.
Totul s-a găsit pe un teren pe care urmează să se ridice o construcție industrială. Dovezile arheologice arată în comuna Iclod trăiau oameni și în urmă cu 6000 de ani.
Cimitirul și mormintele sunt amplasate pe un teren pe care urmează să se ridice o construcție industrială. Lucrările au început deja din luna iulie, iar după ce au decapat suprafața pământului, muncitorii au rămas șocați de ce au descoperit.
Cercetătorii clujeni au descoperit în urma săpăturilor arheologice două așezări, una dintre ele veche de 6000 de ani, iar alta celtică de acum 2.200 de ani.
Suprafața are aproximativ un hectar și aici se află mormintele de acum mii de ani, când au apărut primele vase de lut și unelte de piatră.
În timpul săpăturilor au fost găsite la capetele și picioarele scheletor vase care erau folosite în timpul ritualului de înmormântare de pe vremea aceea.
De altfel, pe șantier au fost găsite și trei inele de zid, din lemn. Tot aici s-a găsit urmele unui cimitir de incinerație, din epoca fierului.
Tot ce s-a găsit pe șantierul din comuna Iclor va fi dus la muzeu, iar scheleții și toate obiectele vor fi analizate, restaurate și conservate.
Mai mult, o parte dintre aceste obiecte vor fi expuse la muzee pentru publicul larg.
„Povestea lor trebuie spusă, scoasă la iveală, prin astfel de săpături. Aflând mai multe despre ei, vom știi mai multe despre noi. Suntem primii care punem mâna pe aceste fragmente, după mii de ani”, a spus Paul Pupeză, arheolog la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.