Descoperire veche de 500 de ani despre Iisus. S-a aflat chiar înainte de Postul Crăciunului
Un manuscris realizat din piei de animale descrie Crucea din Bromholm, care se presupune că a ținut o bucată din crucea lui Iisus și a fost păstrată la o mănăstire dispărută din Norfolk, Anglia.
Descoperire veche de 500 de ani despre Iisus
Sulul de rugăciune de cinci inci lățime prezintă modele și lucrări de artă uimitoare, împreună cu imagini și text care arată o legătură strânsă cu Bromholm Priory, un loc de pelerinaj abandonat de mult din nord-estul Norfolk, din care au mai rămas doar câteva ruine.
Despre această mănăstire, fondată în 1113, se spunea că adăpostește un fragment de cruce în care a fost răstignit Iisus, dar relicva de lemn a dispărut fără urmă.
Manuscrisul descrie, de asemenea, practicile catolice înainte de ruptura lui Henric al VIII-lea de Roma și reforma protestantă de acum 500 de ani.
Istoricul de artă Gail Turner, autorul unei noi cercetări, a declarat
„Manuscrisul oferă o perspectivă asupra ritualurilor legate de un crucifix mare („Rood”) de la Bromholm Priory, în Norfolk, și arată legătura dintre acest artefact din secolul al XVI-lea și o relicvă religioasă faimoasă asociată cândva printre creștini cu miracole”.
Sulul de rugăciune nu este o descoperire nouă, deoarece a făcut o scurtă apariție în anii 1960 și 1970, dar Turner este primul care a încercat să descifreze textul și imaginile.
”Sulul reflectă o perioadă în care laicii (neclericii) aveau o credință reală atât în inamicii vizibili, cât și în cei invizibili”, a spus Turner.
„Pentru proprietarii lor, sulurile de rugăciune… erau apreciate ca inspirații foarte personale pentru rugăciune, deși în timpul Reformei și după ce au fost în mod obișnuit subevaluate și respinse. Supraviețuirea unui astfel de sul magnific timp de peste 500 de ani este, prin urmare, remarcabilă.”
Credincioșii au sărutat în mod repetat documentul, în semn de închinare
Există, de asemenea, semne de abraziune de-a lungul sulului care coincid cu ideea că închinătorii au atins sau sărutat în mod regulat imaginile lui Iisus pe cruce în încercarea, potrivit lui Turner, „de a experimenta Patimile lui Hristos mai direct și mai puternic”.
„Într-adevăr, istoricul dezvăluie urme de abraziune sunt vizibile pe ruloul Bromholm, unde proprietarul s-a angajat într-un astfel de „act devoțional identificat în alte suluri similare”.
Alte imagini ale sulului includ trei cuie înjunghiate printr-o inimă, cu mâinile în lateral.
„Capetele unghiilor sunt roșii, ca de sânge, și sunt pictate pe fundalul unui „deal” verde, probabil Golgota”, a scris Turner în studiul publicat de Asociația Arheologică Britanică.
„Ca și în sulul Coverham menționat mai sus, Coroana de spini (stilizată și nu la scară) este împletită cu cuiele și aici cuprinde imagini ale celor cinci răni ale lui Hristos – mâini, picioare și lateral/inima, toate din care picura sânge.”.
Astăzi, prioratul se află în ruine într-un câmp din apropierea satului Bacto, iar studiul sugerează că Rood of Bromholm ar putea fi situat în Londra, potrivit conform unei scrisori scrise în 1537 către Thomas Cromwell de Sir Richard Southwell, un curtean din Norfolk.
Se spune că Priora din Bromholm a achiziționat relicva de lemn de la un capelan englez care a fugit de jefuirea Constantinopolului în anul 1204.