Un miner din Canada care căutat aur a descoperit ceva mult mai rar și important. Ceea ce a găsit are în jur de 35.000 de ani și se află într-o stare aproape perfectă. Despre ce este vorba?
Bărbatul căuta aur în câmpurile aurifere din Klondike, din Canada, moment în care a făcut o descoperire rare, potrivit The Guardian. Este vorba despre un pui de mamut vechi de 35.000 de ani. Paleontologul teritoriului Yukon spune că este „unul dintre cele mai incredibile animale mumificate descoperite vreodată în lume”.
„Este perfectă și frumoasă. Are trompă, are coadă, are urechi mici. Are și capătul prehensil al trompei de care se putea folosi ca să apuce iarba”, a precizat Grant Zazula, paleontologul teritoriului canadian Yukon, pentru o televiziune canadiană.
Specialiștii sunt de părere că puiul nu avea mai mult de o lună atunci când a murit. O mare parte din pielea acestuia și părul sunt intacte. Puiul de mamut are o lungime de 140 de centimetri. Este puțin mai mare față de un alt pui de mamut descoperit în Siberia, în anul 2007.
Totodată, în stomacul puiului de mamut au fost găsite urme de iarbă. Specialiștii sunt de părere că puiul a fost prins în noroi, înainte de a fi înghețat, motiv pentru care se află într-o stare atât de bună.
„Ovum-in-ovo”, oul din interiorul unui ou, este un fenomen cunoscut la păsări. Cu toate acestea, este o premieră pentru dinozauri și pentru reptile. Cercetătorii au descoperit un astfel de ou de la un dinozaur titanozaurid.
Descoperirea rară provine din formațiunea Lameta din Cretacicul superior din Madhya Pradesh, vestul Indiei Centrale. Specialiștii au descoperit oul respectiv în Parcul Național Fosile de Dinozauri Bagh, acolo unde au găsit 52 de cuiburi de sauropode titanozauri.
Unul dintre aceste cuiburi conținea zece ouă, printre care și „oul în ou”, care conținea două straturi de coajă.
„Descoperirea oului de ovul în ovo dintr-un cuib de dinozaur titanozaurid sugerează că morfologia lor oviduct a fost similară cu cea a păsărilor, deschizând posibilitatea depunerii secvenţiale a ouălor în acest grup de dinozauri sauropozi”, au concluzionat autorii studiului.
„Această nouă descoperire subliniază că patologia ovul-in-ovo nu este exclusivă pentru păsări, iar sauropodele au un comportament de reproducere foarte asemănător cu cel al altor arhosauri”.
Această descoperire sugerează că „ovum-in-ovo” nu este exclusivă pentru păsări. Totodată, sugerează că sauropodele aveau mai multe în comun cu păsările și crocodilii decât cu reptilele non-archosauriane.