04 oct. 2020 | 17:36

Descoperire uimitoare. Arheologii au găsit o mumie în condiție perfectă, veche de 2.500 de ani

News
Descoperire uimitoare. Arheologii au găsit o mumie în condiție perfectă, veche de 2.500 de ani
Descoperire uimitoare. Arheologii au găsit o mumie în condiție perfectă, veche de 2.500 de ani

Arheologii din Egipt tocmai au descoperit o mumie, în condiție perfectă, îngropată în urmă cu mai bine de 2.500 de ani. Pânza în care era învelită poartă inscripții hieroglifice în culori magnifice.

Arheologii din Egipt, nouă dezvăluire uimitoare: mumie în condiție perfectă, veche de 2.500 de ani. „Este începutul marii descoperiri”

Arheologii au declarat sâmbătă că au găsit în ultimele săptămâni 59 de sicrie din lemn bine sigilate, care au fost îngropate în urmă cu mai bine de 2.500 de ani. Echipa a dezvăluit că rămășițele erau îmbrăcate în pânză de înmormântare care purta inscripții hieroglifice în culori vii. Cea mai recentă descoperire a fost făcută la sud de Cairo, în zona sitului Saqqara, necropola vechii capitale din Memphis, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

„Suntem foarte bucuroși de această descoperire”, a declarat Mostafa Waziri, secretar general al Consiliului Suprem de Antichități.

De când a fost anunțată descoperirea primelor 13 sicrie, în urmă cu aproape trei săptămâni, au fost descoperite mai multe în puțuri, la adâncimi de până la 12 metri. Un număr necunoscut de sicrie ar mai putea fi încă îngropate acolo, a declarat ministrul Turismului și Antichității, Khaled al-Anani, la fața locului, lângă piramida Djoser, veche de 4.700 de ani. „Așadar, astăzi nu este sfârșitul descoperiririi, ci începutul marii descoperiri”, a spus acesta.

Sicriele, sigilate acum mai bine de 2.500 de ani, datează din perioada târzie a Egiptului antic, din secolul al VI-lea sau al VII-lea î. Hr., a adăugat ministrul. Săpăturile din Saqqara au descoperit în ultimii ani artefacte, șerpi mumificați, păsări, gândaci de scarabeu și alte animale.

Descoperirile vor spori turismul în Egipt, sector vital al țării, prăbușit de pandemie

Descoperirea sicrielor este primul anunț major de la izbucnirea pandemiei de coronavirus în Egipt, care a dus la închiderea muzeelor și a siturilor arheologice timp de aproximativ trei luni de la sfârșitul lunii martie. Zeci de statui au fost, de asemenea, găsite în zonă, inclusiv o statuetă de bronz care îl înfățișează pe Nefertem, zeul străvechi al florii de lotus.

Studiile preliminare au indicat că sarcofagele aparțineau probabil preoților, omului de stat în vârstă și personalităților proeminente din vechea societate egipteană din a 26-a dinastie, a spus Anani.

El a completat cu faptul că toate sicriele vor fi duse la Marele Muzeu Egiptean, care va fi în curând deschis. Ele vor fi plasate vis-a-vis de o sală care găzduiește alte 32 sarcofage sigilate ale unor preoți din dinastia a 22-a, care au fost găsite anul trecut în orașul sudic Luxor. Egiptul a făcut multe descoperiri arheologice în ultimii ani, iar cu cele mai recente Muzeul Egiptean va spori sectorul său vital de turism, care suferă din cauza pandemiei, potrivit sciencealert.com. 

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Capital.ro
Mărul negru, soiul care crește la peste 3.000 de metri altitudine. Un singur fruct costă cât 20 de kilograme de mere "Florina"
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
CALENDARUL livrării PENSIILOR pentru luna MAI. ANUNȚUL ministrului Muncii
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro