Descoperire șocantă pe Google Earth. Aproape 400 de „lagăre de concentrare” au fost construite

Descoperire șocantă pe Google Earth. Aproape 400 de „lagăre de concentrare” au fost construite
400 de lagăre au fost construite.

În regiunea Xinjiang, China a construit aproape 400 de ”lagăre de concentrare”. Mai multe zeci de astfel de construcții au fost terminate chiar în ultimii doi ani, cu toate că autoritățile chineze au declarat că acest sistem era pe terminate, au descoperit un grup de cercetare din Australia.

Aproape 400 de lagăre de concentrare au fost construite

Rețeaua de ”lagăre” din vestul Chinei este utilizată pentru reținerea uigurilor (comunitate în mare parte musulmană). Potrivit imaginilor surprinse prin satelit de Australian Strategic Policy, încă 14 astfel de centre se construiesc în acest moment.

Începând din 2017, australienii au identificat în total 380 de astfel de centre de detenție amplasate în toată regiunea. Aceste centre variază de la tabere de ”re-educare” cu pază redusă, până la închisori fortificate.

Noi centre de detenție au fost construite

În cadrul acestui studiu au fost descoperite mai mult de 100 de ”lagăre”, iar cercetătorii cred că au identificat majoritatea centrelor de detenție din regiune.

”Dovezile din bazele de date arată că în ciuda faptului că oficialii chinezi au declarat că prizonierii au fost eliberați din lagăre, noi centre de detenție au continuat să fie construite chiar și până în 2020”, a explicat cercetătorul ASPI, Nathan Ruser.

În informațiile ce au fost făcute publice, apar inclusiv coordonatele pentru fiecare centru de detenție în parte, într-o bază de date care poate fi accesată online, numită Xinjiang Data Project.

400 de lagăre au fost construite
Descoperire șocantă pe Google Earth

Prizonierii ar fi folosiți la muncă silnică

Potrivit The Guardian, ”Lagărele de concentrare” au fost identificate cu ajutorul mărturisirilor supraviețuitorilor. ASPI a mai adăugat că imaginile făcute pe timpul nopții au fost foarte folositoare, deoarece aceste zone erau puternic luminate. Totodată, majoritatea centrelor de detenție se află în apropiere de parcuri industriale. Există și multe zvonuri că unii prizonieri sunt folosiți la muncă silnică.

De asemenea, studiul a mai descoperit 70 de astfel de centre la care paza ar fi fost redusă, iar gardurile interioare ar fi fost scoase. Opt „lagăre de concentrare” ar fi fost scoase complet din funcțiune.

Xinjiang, regiunea în care trăiesc uigurii

Mergan Ghappar, un fotomodel în vârstă de 31 de ani, a părăsit regiunea de vest a Xinjiang în 2009 și și-a început cariera de model în sudul Chinei în Foshan. Bărbatul a fost arestat în 2018 și condamnat la 16 luni de închisoare pentru că ar fi vândut canabis. Însă, prietenii lui au declarat pentru BBC că acuzația a fost exagerată.

În Xinjian trăiesc uigurii, o comunitate în mare parte musulmană, care în ultimii ani a fost supravegheată și persecutată de statul chinez. Oamenii au fost forțați să rupă orice legătură cu lumea din exterior și cel puțin 1 milion de uiguri au fost reținuți și condamnați în baza unor acuzații arbitrare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI