Litoralul românesc de la an la an suferă schimbări climatice. Cele mai recente previziuni sugerează că temperaturile medii ale aerului pot ajunge la valori între 2 și 4˚C. Schimbările vor avea loc până în anul în 2100. Temperatura apei din Marea Neagră de-a lungul anilor a suferit schimbări dramatice, devenind tot mai caldă.
Conform cercetătorilor marini Marea Neagră se află într-un proces de încălzire atât la suprafață, cât și în straturile profunde. Nivelul mării crește încet, dar constant, și există schimbări vizibile în ecosistemele din Maria Neagră. Specialștii mai spun că Marea Neagră este un bazin marin bine investigat. Cu toate acestea, distribuția stațiilor în timp și locație nu este uniformă, iar numărul de observații scade semnificativ odată cu adâncimea.
”La nivelul Mării Negre stratul intermediar rece este caracterizat în mod tradițional de temperaturi mai scăzute de 80 ° C.
Această masă de apă rece, generată în mod convectiv în fiecare iarnă, la 50-75 m superioară a coloanei de apă, își păstrează identitatea între restul de termoclinare sezonier și permanent al anului.”, spune un studiu din 2008.
De atunci, specialiștii au constatat că de la an la an temperatura apei din Marea Neagră s-a încălzit. În urmă cu doi ani, în 2019, temperatura apei era cu 6 grade mai mare decât temperatura constatată în 2014.
Creșterea valorilor de temperatură din Marea Neagră, în fiecare an, este cu 0,4 grade, spun specialiștii. Aceste efecte ale încălzirii globale sunt dramatice, mai ales când vorbim de fauna existentă aici. Cercetătorii marini din Constanța spun că ”există o tendință de creștere a temperaturii apei, există o tendința de creștere în funcție de debutul marii și al condițiilor atmosferice.”
Încă din anii 90 cercetătorii au constatat o scădere a ordinii de mărime a biomasei fito, datorită încălzirii climatice. Analiza rezultatelor celui mai recent raport al Grupului interguvernamental a arătat că schimbările climatice au avut deja un efect perceptibil asupra biodiversității mondiale și este posibil să afecteze durabilitatea ecosistemelor și serviciilor pe care le susține astăzi Marea Neagră.
Un alt efect al încălzirii globale și a apei din Marea Neagră este dispariția faunei și a speciilor de pești existenți aici. Pescarii din zonă spun că fenomenul este deja activ de ceva vreme, iar asta se reflectă șți în economia zonei.
Pescarii, fără obiectul muncii ajung să piardă sume enorme, iar încălzirea apie nu face altceva decât să distrugă speciile de pești din zonă. Un alt efect este apariția altor specii în perioade când de fapt ele nu ar putea trăi în condiții normale.
“De la sfârșitul lui decembrie a început să vină scrumbia, ceea ce acum cinci ani nu există așa ceva. Acum vine din ce în ce mai des, începem cu cam două luni mai devreme.
Acum nu știm o fi din cauza încălzirii globale, dar cert este că apa este mult mai caldă și probabil de aia vine.”, spune un pescar constănțean.