Garda Civilă spaniolă, Poliția Națională și Poliția Română au colaborat pentru destructurarea unei organizații criminale de români, care făcea trafic tot cetățeni români, exploatându-i în condiții extreme de muncă.
Victimele clanului au făcut plângeri în orașele Villena, în Alicante, și Coria del Rio, în Sevilla, Spania, astfel totul a ieșit la iveală.
Cu toate că plângerile nu aveau legătură între ele, polițiștii au descoperit același mod de operare pentru a-și atrage victimele, naționalitatea traficanților și locurile comune în care erau sechestrate victimele și locurile unde erau puși să muncească mai mult de 10 ore pe zi, în toate zilele săptămânii.
La data de 23 decembrie 2020, în urma unei anchete ample demarată în anul 2019, poliția a intrat în forță în locuința în care trăiau cei opt membri ai clanului, dar și cele 10 victime ale lor. Printre cele zece persoane eliberate din casă se numără și o fată de nici 14 ani cu o sarcină foarte avansată.
Cei opt traficanți români au fost arestați în orașul sevillan Sanlucar la Mayor și sunt acuzați de trafic de persoane, exploatare umană, apartenență la o organizație criminală și fals în acte, scrie ziarulromanesc.es.
În urma anchetei s-a constatat că victimele (români în situații vulnerabile) erau aduse în Spania și li se promitea un loc de muncă decent și condiții de trai mai bune.
Când ajungeau în Spania, gruparea informa victimele că au o datorie de 500 de euro, pentru formalitățile de angajare, cazare și hrană, pe care urmau să o achite din salariul infim pe care-l primeau. Însă, la scurt timp clanul înceta să mai plătească victimele și începea să aplice dobânzi la datoria inițială.
De asemenea, membrii grupării le-au luat victimelor pașapoartele și telefoanele mobile și i-au obligat să trăiască într-o singură cameră, în condiții inumane, la etajele superioare în casa unde locuiau și ei. Practic, victimele stăteau înghesuite într-o cameră, dormeau pe saltele murdare, nu aveau nici curent electric, nici apă caldă și erau obligate să muncească 10 ore pe zi.
Gruparea criminală era foarte de bine organizată, fiecare membru știa clar ce are de făcut. Aduceau cetățeni români în situații vulnerabile și îi plasau ca forță de muncă prost plătită în fermele din Sevilla. O parte a membrilor supraveghea victimele, astfel încât să nu poată lua legătura cu familiile, sau să părăsească casa nesupravegheate.