Specialiștii au numit acestă descoperire apocalipsa din bucătărie. Un studiu arată că aragazul tău produce foarte mult rău mediului. Ce se întâmplă atunci când îți folosești zi de zi aparatul de gătit? Foarte puțini oameni erau conștienți de această greșeală catastrofală. Noile detalii sunt cu mult peste cele descoperite până acum de cercetători. Ce arată studiul și cum trebuie să procedezi de acum?
Un studiu Stanford arată că aragazul din bucătărie contribuie la încălzirea globală într-o proporție comparabilă cu mașinile. Gazele emise de aragaz și cuptorul cu gaz din gospodării sunt dăunătoare pentru sănătatea publică și au și un impact mult mai mare decât se știa în trecut asupra schimbărilor climatice.
Cercetătorii de la Universitatea Stanford a indicat faptul că emisiile arzătoarelor casnice pe gaz din SUA produc impactul climatic echivalent cu cel al unei jumătăți de milion de mașini cu motoare pe benzină. Specialiștii au fost surprinși de noile date, extrem de diferite față de studiile din trecut.
Metanul este principalul component al gazelor naturale și este o substanță cu un puternic efect asupra încălzirii globale. Efectul produs de metan este de aproximativ 80 de ori mai mare decât cel produs de dioxidul de carbon.
Studiul mai arată și că gospodăriile unde nu sunt instalate hote sau unde ventilația este necorespunzătoare, concentrația de oxizi de azot poate să atingă sau să depășească limita nocivă în decurs de câteva minute. Cazurile sunt mai grave în bucătăriile mici în special.
Ceea ce trebuie să știe toată lumea este că aragazul și cuptorul emană cantități semnificative de metan și fără să fie pornite. Conducătorul studiului a declarat pentru CNN că este un număr „cu adevărat mare, dacă se adaugă cantităților de metan eliberate în timpul procesului de producție și de transport al gazelor naturale.”
„Dacă cineva spune că nu folosește cuptorul și, deci, nu emite niciun pic de metan, asta nu e adevărat, pentru că unele dintre cuptoarele asupra cărora am făcut măsurător aveau, cel puțin, o scurgere lentă de metan în timp ce nu erau aprinse”, a arătat Lebel.
Lebel a spus că emisiile oxizilor de azot sau NOx sunt direct proporțonali cu cantitatea de metan arsă.
„Dacă mai pornești un arzător, sau folosești unul mai mare sau îl dai mai tare, toate acestea vor crea mai mulți oxizi de azot”, a explicat cercetătorul, ulterior a avertizat că nivelul concentrației de gaze dăunătoare depinde de dimensiunile și de ventilației bucătăriei.