Avertisment de ultimă oră! România, lovită de un nou val de căldură extremă. Ce temperaturi infernale anunță specialiștii

Avertisment de ultimă oră! România, lovită de un nou val de căldură extremă. Ce temperaturi infernale anunță specialiștii
România, lovitură de un nou val de căldură extremă

Ultimele zile ale acestei luni și începutul lunii august vor aduce cel mai puternic val de căldură din vara aceasta, în Europa. Specialiștii spun că temperaturile vor depăși 40 de grade Celsius. În acest weekend, în Grecia, temperatura va ajunge chiar și până la 45 de grade Celsius.

Căldură extremă în România

Această lună din an a adus un val de căldură extrem, mai ales în părțile sudice și sud-estice ale Europei. Cu toate acestea, în vestul continentului, vremea a fost mai iertătoare. Valurile extreme de căldură au lipsit din această regiune. Cele mai mari temperaturi au fost înregistrate în peninsula Balcanică, Turci și Marea Mediterană.

Aici, temperaturile au depăși deseori 40 de grade Celsius. Marea Britanie și Irlanda sunt, de regulă, zone cu climă mai rece, însă și ele au fost cuprinse de valul de căldură. În continuare, specialiștii anunță un nou val de căldură extrem. Acesta va persiste circa o săptămână, în special în sudul Europei.

Sunt așteptate de temperaturi de 45 de grade Celsius în zone precum sudul peninsulei balcanice, sudul Italiei și mai multe părți ale Mediteranei. În acest fel, anumite zone din România, Italia, Serbia, Albania, Bulgaria, Macedonia de Nord și Grecia vor fi puternic lovite de caniculă extremă.

Cel mai probabil, acest tipar de vreme caldă și uscată va continua în sud. Specialiștii se așteaptă ca în aceste zone lucrurile să se înrăutățească din cauza secetei. De asemenea, este posibil ca potențialul incendiilor de pădure să crească.

Specialiștii anunță temperaturi infernale

Un dom de căldură va lovi România zilele acestea. În termeni meteorologici, un „dom de căldură” reprezintă un fenomen în care o masă de aer cald rămâne suspendată deasupra unei regiuni acționând ca o oală sub presiune. Un astfel de fenomen s-a produs, acum câteva săptămâni, în nord-vestul Canadei și Statelor Unite.

Temperaturile vor crește treptat în zilele următoare și vor atinge maxime extreme. Anumite părți din Europa centrală și Peninsula balcanică se vor confrunta cu temperaturi cu circa 15 grade Celsius mai mari față de cele normale.

În acest fel, temperaturile maxim vor atinge, în jurul amiezii, 40 – 43 de grade Celsius. Cele mai afectate vor fi zonele de câmpie și văile. Valul de căldură va atinge cotele maxime în weekend. Atunci se vor înregistra temperaturi extrem de mari, spun meteorologii.

Zone din sudul Italiei, Grecia, Macedonia, Albania, Bulgaria, Serbia, vestul Turciei și România vor fi afectate de temperaturi cuprinse între 40 și 45 de grade Celsius.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI