Specialiștii anunță o descoperire senzațională în spațiu. Să fie un nou Eden? Astronomii au descoperit planete „supraabitabile” în afara sistemului nostru solar. Aceștia spun că ar putea avea condiții mai bune de viață decât Pământul.
Noile informații anunțate de astronomi pot deveni o descoperire senzațională în spațiu, un nou eden, sau doar niște roci în spațiu. Conform datelor, cercetătorii au creat o listă de criterii pe care o planetă ar trebui să le îndeplinească pentru a fi super locuibile.
Acestea includ a fi ceva mai caldă, mai mare, mai în vârstă și mai umedă decât planeta Pământ. Echipa a cercetat peste 4.500 de exoplanete pentru a găsi cei mai buni 24 de candidați. Toate exoplanetele se află la peste 100 de ani lumină distanță și nicio lume nu îndeplinește toate criteriile super locuibile, dar toate sunt potențial mai locuibile decât Pământul.
Pământul este singura planetă pe care o cunoaștem care are viață simțitoare. Astronomii au găsit două duzini de exoplanete care ar putea avea condiții mai bune de viață decât lumea noastră natală. O echipă condusă de Universitatea de Stat din Washington a identificat 24 de planete „supraabitabile”. Selecția a fost făcută din mai mult de 4.500 de exoplanete cunoscute care ar putea fi un bun candidat pentru viață.
În timp ce nicio planetă nu îndeplinește toate criteriile pentru „suprahabitabilitate”, toate au un scor mai mare decât Pământul în general. Lumile descoperite sunt la mai mult de 100 de ani lumină distanță. Prea departe pentru ca noi să nu le putem vizita vreodată. Cercetătorii spun că descoperirea poate ajuta la căutarea vieții în altă parte a universului.
Autorul principal Dirk Schulze-Makuch spune că este important să se concentreze asupra candidaților probabili, iar acestea au condițiile cele mai promițătoare pentru o viață complexă. Doar pentru că echipa spune că planetele îndeplinesc condițiile pentru „supraabitabilitate”, nu înseamnă că sunt de fapt locuibile. Telescoapele noastre nu pot vedea încă atmosfera, asta va veni cu o nouă tehnologie în următorii ani.
Pentru studiu, Schulze-Makuch, un geobiolog cu experiență, a făcut echipă cu astronomii pentru a identifica potențialele criterii de suprahabitabilitate. Echipa a căutat prin 4.500 de exoplanete cunoscute. În următorii câțiva ani, o serie de telescoape spațiale vor fi online, inclusiv telescopul James Webb al NASA, observatorul spațial LUVIOR și PLATO al ESA. Locuibilitatea nu înseamnă că aceste planete au cu siguranță viață, ci doar că au probabil condițiile care ar fi favorabile vieții și merită studiate în continuare.
”Odată cu lansarea următoarelor telescoape spațiale, vom obține mai multe informații, deci este important să selectăm câteva ținte. Trebuie să ne concentrăm pe anumite planete care au condițiile cele mai promițătoare pentru o viață complexă. Cu toate acestea, trebuie să fim atenți să nu ne blocăm în căutarea unui al doilea Pământ, deoarece ar putea exista planete care ar putea fi mai potrivite pentru viață decât ale noastre.”, a declarat Dirk Schulze-Makuch.