Dacă vă întrebați dacă există leac pentru mahmureală, aici s-ar putea să găsiți răspunsul. Sprite, apa minerală pot fi cele mai bune remedii pentru durerile de dimineață după, spun cercetătorii din China. Lăsați deoparte pentru o clipă sucul de roșii și micul dejun gras. Un nou leac pentru mahmureală a fost descoperit, și nu de cercetătorii din China, ci de cei din Israel.
O să vi se pară, cel puțin, ciudat să vă spunem că există un tratament anti-mahmureală, dar nu este unul revoluționar, bazat pe cine știe ce formule. Dimpotrivă. Recent, cercetătorii din Israel au descoperit un inel antic de „prevenire a mahmurelii”.
Dacă vă întrebați cum poate un inel să fie un tratament de prevenire în cazul mahmurelii, și noi ne-am întrebat același lucru. Cercetătorii israelieni vorbesc de un inel de aur găsit în ruinele unei vechi fabrici de vinuri. Aceștia prespun că ar fi putut fi purtat în urmă cu peste 1.000 de ani, nu pentru frumusețea sa, ci pentru a alunga mahmureala.
Arheologii au descoperit recent inelul în Yavne, Israel, în timpul săpăturilor dintr-un sit datând din perioada bizantină. aproximativ între anii 330 și 1453 d.Hr. Aici exista o fabrică de vinuri masivă care domina cândva peisajul. Se crede că fabrica a fost cel mai mare producător de vin comercial în această perioadă. Conform unor date de aici se exporta o recoltă de înaltă calitate în Israelul antic și nu numai, au scris pe Facebook reprezentanții Autorității Israeliene pentru Antichități.
Cu toate acestea, o descoperire recentă făcută în acest sit are puțin de-a face cu producerea sau savurarea unui pahar de vin, servind poate mai degrabă ca protecție împotriva consecințelor dureroase ale consumului excesiv de alcool.
„Inelul deține o piatră purpurie care este probabil un ametist. Oamenii din regiune credeau că astfel de pietre semiprețioase erau capabile să prevină disconfortul unei mahmureli.
Ametistul este menționat în Biblie ca fiind una dintre cele 12 pietre prețioase purtate de marele preot al Templului pe pieptarul său ceremonial. Multe virtuți au fost atașate acestei pietre prețioase, inclusiv prevenirea efectului secundar al consumului de alcool, mahmureala.”, au precizat reprezentanții IAA într-o declarație, conform Life Science.
Băutura carbogazoasă cu lămâie și lămâie Sprite a apărut ca un potențial ameliorator al simptomelor legate de alcool într-un studiu publicat la sfârșitul lunii trecute în revista Food & Function . Cercetătorii din China au efectuat cercetări privind cauzele și efectele chimice ale mahmurelii și modul cel mai bun de a le întrerupe.
Se crede că aeastă mahmureală nu este cauzată de alcoolul în sine din băutură, ci de unul dintre subprodusele chimice produse atunci când organismul nostru metabolizează etanolul. Atunci când bem o băutură alcoolică, etanolul este descompus mai întâi în acetaldehidă, care provoacă senzația de mahmureală, și apoi în acetat, care nu numai că este considerat inofensiv în ceea ce privește simptomele mahmurelii, dar poate conține și unele dintre beneficiile consumului de alcool pentru sănătate, cum ar fi un impuls de energie pentru creier.
Acetaldehida, pe de altă parte, a fost inamicul din studiul din China, iar cercetătorii s-au concentrat pe modul cel mai bun de a limita expunerea organismului la aceasta în procesul de digerare a alcoolului. Aceștia au emis ipoteza că, acționând asupra a două enzime-cheie, una care descompune etanolul în acetaldehidă, alcool dehidrogenază, și, ulterior, cea care descompune acetaldehida în acetat, aldehidă dehidrogenază, ar putea scurta întregul proces și limita efectele mahmurelii.
Hua-Bin Li și colegii săi de la Universitatea Sun Yat-Sen din Guangzhou au testat sistematic efectul pe care o varietate de băuturi carbogazoase și ceaiuri din plante obișnuite îl aveau asupra ADH și ALDH, și au măsurat nivelurile și activitatea enzimelor în consecință.
S-a constatat că unele dintre băuturile testate, inclusiv o infuzie din plante cunoscută sub numele de Huo ma ren, o băutură pe bază de semințe de cânepă, cresc activitatea alcoolului dehidrogenazei, grăbind metabolizarea etanolului în acetaldehidă toxică și, în același timp, inhibând în mod interesant și aldehida dehidrogenazei în acest proces, reducând eliminarea acetaldehidei și posibil prelungind sau agravând mahmureala și alte simptome de retragere din alcool.
În schimb, unele dintre băuturile studiate au crescut semnificativ activitatea aldehidei dehidrogenazei, promovând astfel o descompunere rapidă a acetaldehidei, ceea ce ar putea contribui la minimizarea efectelor nocive ale consumului de alcool. Printre aceste băuturi se numărau Xue bi și Hui yi su da shui, băuturi carbogazoase mai bine cunoscute în America de Nord sub numele lor englezesc Sprite și, respectiv, soda water.
Edzard Ernst, un expert medical de la Universitatea din Exeter, în Marea Britanie, spune că rezultatele sunt interesante, dar a avertizat împotriva unei încrederi excesive în acest „leac”, mai ales înainte ca rezultatele să poată fi reproduse în mod independent.