Cârnații de porc sunt nelipsiți de pe mesele românilor, de Crăciun. Extrem de delicioși și parfumați, alcătuiesc platoul cu bucate alese specifice sărbătorilor de iarnă. Însă, românii nu știu ce pericole ascund unele sortimente de mațe de porc. Este șocant ce s-a descoperit recent.
Cu nimic nu se compară un cârnat prăjit în tigaie, acompaniat de castraveți sau gogoșari murați și o bere rece. Pentru mulți dintre noi, sărbătorile de iarnă nu există fără un platou tradițional cu șuncă, tobă, cârnați, lebăr și lista poate continua.
Multe gospodine aleg să cumpere din magazine mațele de porc pentru a face cârnați, dacă nu au rude la țară sau un fermier în apropiere, care să le furnizeze carne de porc proaspătă. Această alegere vine cu un preț pentru sănătate.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a descoperit la frontieră intestine de porc periculoase pentru sănătate. Dacă ajungeau în gospodăriile oamenilor, puteau pune pune în pericol viața acestora.
ANSVSA a respins la frontieră 20 de tone de mațe de porc sărate, provenite din China, care conţineau antibiotic de trei ori peste limita admisă. Anunțul a fost făcut de vicepreşedintele instituţiei, Mihai Ponea.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a găsit la frontieră 20 de tone de intestine de porc sărate, ce proveneau din China. Mațele conţineau antibiotic de trei ori peste limita admisă, a declarat, vineri, vicepreşedintele instituţiei, Mihai Ponea.
„Este vorba de 60 de tone de maţe care au ajuns în Constanţa, 40 de tone aveau un conţinut de antibiotic în limitele permise, iar 20 de tone înregistrau o depăşire de trei ori peste limită. Aceste 20 de tone de maţe puteau ajunge în nu ştiu câte mii de tone de cârnaţi pe masa a milioane de români”, a precizat Mihai Ponea, pentru Agerpres.
Provenienţa mațelor tratate cu antibiotic, respectiv cu chloramfenicol, este Spania, acolo fiind sacrificaţi porcii, ulterior intestinele fiind trimise în China, pentru curăţare şi sărare.
„Acestea au fost puse în butoaie şi au ajuns în România pentru comercializare în perioada Crăciunului în toate supermarketurile„, a precizat vicepreşedintele ANSVSA.
Potrivit Autorității Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, rezistenţa microorganismelor la antibiotice a devenit extraordinar de îngrijorătoare.
„Ultimul raport de anul acesta făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată 30.000 de morţi din cauza prezenţei antibioticelor în alimente. Chloramfenicolul este un antibiotic extrem de puternic, cu un spectru foarte larg, fiind introdus în hrana animalelor”, a explicat vicepreşedintele instituţiei.
În cele din urmă, toată cantitatea de maţe descoperită a fost reţinută în PIF Constanţa, urmând să fie distrusă sau returnată furnizorului.