Dacă nu ai auzit niciodată de mămăligă ciobănească, este neapărat să o încerci, pentru că este o delicatesă. Există câteva diferențe în ceea ce privește mămăliga ciobănească și cea clasică, pe care o consumăm alături de sărmăluțe.
Pentru mămăliga ciobănească, bucătarii pricepuți au și câteva secrete. Ingredientele de care ai nevoie pentru aceasă mămăliguță sunt următoarele:
Pentru început, se pune apă cu sare la fiert, iar apoi se se pune mălaiul în mijloc și se lasă la fiert. După ce se lasă să fiarbă, se omogeniează mămăliga și se învârte cu făcălețul pentru 15 minute.
Se fierbe bine în timp ce se amestecă cu făcălețul, iar în momentul în care se desprinde cu ușurință de pe făcăleț înseamnă că mămăliguța ciobănească este gata.
Acum este momentul să adaugi un cubuleț de unt și opțional brânză de burduf, pentru un gust deosebit.
Se răstoarnă pe un fund de lemn și se taie cu o sfoară. După ce mămăliguța s-a servit, poți folosi a doua zi cojile pe care le fierbi în aceeași oală cu puțin lapte și brânză de burduf.
Mămăliguța este un preparat tradițional în România. Se poate servi sub formă de bulz, este adesea servită lângă tocănițe sau ca gustare, alături de brânză, smântână și ou ochi.
În plus, mămăliga este foarte hrănitoare, fiind un carbohidrat care oferă senzație de sațietate pentru mult timp. O sută de grame de mămăligă fiartă au doar 70 de calorii, în timp ce 100 de grame de pâine pot ajunge și până la 300 de calorii.
Așadar, mămăliga este o alternativă ideală pentru pâine și se poate consuma cu o mulțime de preparate, de la ciulama de ciuperci sau pui, varză călită, sărmale în foi de varză sau viță, tocănițe sau piept de pui cu smântână.
În plus, o poți servi și alături de un aperitiv rece românesc, care să includă brânză de mai multe feluri, smântână, slăninuță, cârnați afumați sau altfel de preparate tradiționale.