28 oct. 2020 | 12:54

Descoperire istorică pe Lună: ce au găsit cercetătorii. NASA a făcut anunțul oficial

Știri generale
Descoperire istorică pe Lună: ce au găsit cercetătorii. NASA a făcut anunțul oficial
Observatorul stratosferic pentru astronomie în infraroșu, S.O.F.I.A., al NASA a confirmat o descoperire importantă

Observatorul stratosferic pentru astronomie în infraroșu, S.O.F.I.A., al NASA a confirmat o descoperire importantă. Este vorba de prima descoperire a apei pe suprafața luminată de soare a Lunii. Această descoperire indică faptul că apa poate fi distribuită pe suprafața lunară și nu numai în locuri reci și umbrite.

S.O.F.I.A. descoperă apă pe Lună

S.O.F.I.A. a detectat molecule de apă în craterul Clavius, unul dintre cele mai mari cratere vizibile de pe Pământ, situat în emisfera sudică a Lunii. Observațiile anterioare ale suprafeței Lunii au detectat o anumită formă de hidrogen.

Dar nu au reușit să distingă între apă și ruda chimică apropiată, hidroxil. Datele din această locație dezvăluie apă în concentrații de 100 până la 412 părți pe milion, aproximativ echivalentă cu o sticlă de apă de 0.35 litri, prinsă într-un metru cub de sol răspândit pe suprafața lunară. Rezultatele sunt publicate în cel mai recent număr al Nature Astronomy.

„Aveam indicații că apa pe care o cunoaștem ar putea fi prezentă pe partea luminată de soare a Lunii. Acum știm că este acolo. Această descoperire ne provoacă înțelegerea suprafeței lunare și ridică întrebări interesante despre resursele relevante pentru explorarea spațiului profund.”, a declarat Paul Hertz, directorul Diviziei de Astrofizică din cadrul Direcției Misiunii Științifice de la sediul NASA din Washington.

Ca o comparație, deșertul Sahara are de 100 de ori cantitatea de apă decât ceea ce S.O.F.I.A. a detectat în solul lunar. Descoperirea ridică noi întrebări cu privire la modul în care apa este creată. Alte întrebări sunt legate de modul în care persistă pe suprafața lunară aspră, fără aer. Apa este o resursă prețioasă în spațiul profund și un ingredient cheie al vieții așa cum o cunoaștem.

Rămâne de stabilit dacă apa SOFIA găsită este ușor accesibilă pentru utilizare ca resursă. În cadrul programului NASA Artemis, agenția dorește să afle tot ce poate despre prezența apei pe Lună înainte de a trimite prima femeie și următorul bărbat pe suprafața lunară în 2024 și de a stabili o prezență umană durabilă acolo până la sfârșitul anului deceniu.

Succesul NASA, cercetările de mâine

Rezultatele S.O.F.I.A. se bazează pe ani de cercetări anterioare care examinează prezența apei pe Lună. Când astronauții Apollo s-au întors pentru prima dată de pe Lună în 1969, s-a crezut că este complet uscat.

Misiunile orbitale Lunar Crater Observation și Sensing Satellite, au confirmat gheața în craterele umbrite permanent din jurul polilor Lunii. Cu toate acestea, acele misiuni nu au reușit să distingă definitiv forma în care a fost prezentă, fie H2O, fie OH.

Descoperire istorică pe Lună ce au găsit cercetătorii. NASA a făcut anunțul oficial

S.O.F.I.A. a oferit un nou mijloc de a privi Luna.

Înainte de observațiile S.O.F.I.A., știam că există un fel de hidratare. Dar nu știam cât de mult, dacă există, erau de fapt molecule de apă – ca și cum bem în fiecare zi – sau ceva mai mult ca un curățător de scurgere.”, a spus Casey Honniball.

S.O.F.I.A. a oferit un nou mijloc de a privi Luna de până la 1,52400 kilometri. Experimentul s-a făcut cu un Boeing 747SP modificat, cu un telescop imens. Sistemul a atins peste 99% din vaporii de apă din atmosfera Pământului pentru a obține o imagine mai clară asupra universului cu infraroșu. Folosind Camera cu infraroșu Faint Object pentru telescopul S.O.F.I.A. (FORCAST), a reușit să preia lungimea de undă specifică unică moleculelor de apă, la 6,1 microni, și a descoperit o concentrație relativ surprinzătoare în Craterul însorit Clavius.