Moment istoric pentru omenire. NASA a publicat imaginile video cu reușita lui OSIRIS-REx

Moment istoric pentru omenire. NASA a publicat imaginile video cu reușita lui OSIRIS-REx
NASA va readuce OSIRIS-REx pe Pământ, în 2023

NASA a reușit un eveniment incredibil și despre care se spunea că nu va avea sorți de izbândă. Fotografiile incredibile dezvăluie momentul în care OSIRIS-REx a făcut aterizarea istorică de șase secunde pe asteroidul Bennu. OSIRIS-REx a fost trimis pentru a colecta probe de la suprafața asteroidului.

Fotografiile incredibile cu OSIRIS-REx

Miercuri, NASA a lansat videoclipuri și imagini incredibile care arată momentul în care OSIRIS-REx a atins asteroidul Bennu, la mai mult de 200 de km distanță de Pământ, marți seara. Filmările arată brațul robotic al navei spațiale cum atinge suprafața asteroidului, prin roca poroasă de pe suprafață.

OSIRIX-REx a degajat apoi o explozie de gaz azotat pentru a agita murdăria și stânca de pe suprafață într-un „duș de moloz”. Nava spațială a petrecut cinci secunde din cele șase secunde de contact aspirând materialul înainte de a se retrage

Echipa de pe Pământ a primit confirmarea la ora 18.08, ora locală, că s-a produs aterizarea cu succes. În timp ce misiunea a fost executată conform planificării, va dura aproximativ o săptămână pentru a stabili dacă obiectivul de 60 de grame de probă a fost colectat.

”Suntem pe cale să returnăm cel mai mare eșantion adus acasă din spațiu de la Apollo. Dacă totul merge bine, acest eșantion va fi studiat de oamenii de știință pentru generațiile următoare!”, a declarat Administratorul NASA Jim Bridentine pe Twitter după aterizare.

OSIRIS-REx face istorie pentru NASA

Imagini uimitoare luate din misiunea istorică OSIRIS-REx arată momentul în care nava spațială a atins asteroidul Bennu. Miercuri, NASA a dezvăluit videoclipuri și imagini care arătau momentul în care nava spațială a reușit în misiunea de șase secunde. Misiunea triumfală de 1,16 miliarde de dolari este primul efort american de a preleva un eșantion de la un asteroid. Speranța specialiștilor este aceea de a debloca secrete despre originea vieții pe Pământ.

Eșantionul extras de pe suprafața asteroidlui va fi adus pe Pământ în 2023. Imaginile arată cum nava spațială a coborât la mai puțin de trei metri de locul de aterizare țintă numit Nightingale. Apoi, o pompă de gaz cu azot a aruncat azot pe suprafață pentru a agita materialul și a-l aspira într-un „duș de moloz”.

Moment istoric pentru omenire. NASA a publicat imaginile video cu reușita lui OSIRIS-REx
OSIRIS-Rex și-a îndeplinit misiunea de șase secunde cu succes

Șase secunde pline de succes

Nava spațială a petrecut cinci secunde din cele șase secunde de contact. În tot acest timp a colectat materialul înainte de a se retrage, majoritatea eșantionului fiind colectat în primele trei secunde.

Sonda spațială OSIRIS-Rex de dimensiunile unei camionete se află în „bună stare” după misiunea de marți, a spus NASA. Nava a trimis date și imagini echipei misiunii, peste noapte. În timp ce misiunea a fost executată conform planificării, va dura aproximativ o săptămână pentru a determina cât de mult eșantion a fost colectat efectiv.

Cantitatea necesară pentru eșantion este de aproximativ 60 de grame, dar capsula poate conține până la două kilograme de material. Acum, inginerii de misiune și oamenii de știință vor studia imaginile de la întâlnire pentru a analiza modificările locului de prelevare.

De asemenea, vor direcționa sonda să facă fotografii cu brațul de colectare pentru a vedea dacă particulele se lipesc de echipament. Sâmbătă oamenii de știință vor trimite nava spațială într-o rotire lentă cu brațul robotului extins pentru a detecta orice schimbări ale masei sale înainte de misiune.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI