Descoperire istorică la Marea Moartă. Au fost ascunse în urmă cu 1.900 de ani în pământ

Descoperire istorică la Marea Moartă. Au fost ascunse în urmă cu 1.900 de ani în pământ
Descoperire istorica la Marea Moarta

Ce descoperire istorică s-a făcut la Marea Moartă. Arheologii din Israel au anunțat descoperirea a zeci de fragmente de pergament în zona Mării Moarte.

Descoperire istorică la Marea Moartă

Ele conțin texte biblice în limba greacă din cărțile lui Zaharia și Naum, care au fost ascunse în urmă cu aproximativ 1.900 de ani. De altfel, acestea sunt cele mai noi suluri care au fost găsite în deșertul de la sud de Ierusalim în ultimii 60 de ani.

„Ne spune ceva despre lumea culturală a rebelilor, despre revolta Bar Kochba. De multe ori, acești rebeli sunt considerați a fi evrei foarte naționalisti, vorbind ebraică, dar vedem aici că vorbeau și greacă“, a spuns Oren Ableman, cercetător, potrivit nytimes.com.

Haim Cohen este arheolog, iar în experiența sa a avut parte demulte satisfacții, însă s-a confruntat și cu situații neplăcute.

„După o mulțime de ani de asta, jefuitorii vin în peșteri pentru a jefui toate lucruri uimitoare; monede, coșuri, haine și suluri, bineînțeles, în interiorul peșterii“, a mai spus Haim Cohen, arheolog.

Se crede că cele 80 de piese care au fost găsite aparțin unui set de fragmente de pergament din „Peșterea groazei”, denumită astfel după cele 40 de schelete umane ce s-au găsit în timpul săpăturilor din 1960.

Textele biblice și apocrife, cele mai semnificative descoperiri arheologie

Fragmentele de pergament, care variază de la doar câțiva milimetri până la o miniatură, sunt primele din aproximativ 60 de ani care au fost descoperite în săpăturile arheologice din deșertul Iudeii. Acestea au fost găsite ca parte a unui proiect național israelian de patru ani pentru a preveni jefuirea în continuare a antichităților din peșterile îndepărtate și crăpăturile din deșertul de la est și sud-est de Ierusalim, care se află la limita Israelului și a Cisiordaniei ocupate.

Proiectul a găsit multe alte descoperiri rare și istorice, inclusiv un coș mare țesut cu un capac datat cu aproximativ 10.500 de ani în urmă și care poate fi cel mai vechi astfel de coș intact din lume. De asemenea, arheologii au găsit un schelet de copil în vârstă de 6.000 de ani, parțial mumificat, îngropat în poziția fetală și înfășurat într-o cârpă.

Pergamentele de la Marea Moartă, descoperite în cea mai mare parte în secolul trecut, conțin cele mai vechi copii cunoscute ale unor părți din aproape fiecare carte a Bibliei ebraice, altele decât Cartea Esterei, scrise pe pergament și papirus.

Datând din secolul al III-lea î.e.n. până în secolul I d.Hr., textele biblice și apocrife sunt considerate pe scară largă printre cele mai semnificative descoperiri arheologice ale secolului XX și rămân subiectul unei dezbateri academice aprinse din întreaga lume.