Companiie care se ocupă cu proiectul autostrzăii Sibiu-Pitești au fost nevoiți pe anumite segmente să întrerupă lucrările, motivul fiind o descoperire istorică la autostrada Sibiu – Pitești, iar arheologilor nu le-a venit să creadă.
Deși parte din lucrări sunt în termen, pe anumite tronsoane se pare că lucrările au fost suspendate, decizia venind de la Direcția Regionale de Drumuri și Poduri DRDP Craiova.
În comunicatul emis și publicat ulterior și pe Facebook, se precizează motivul pentru suspendarea lucrărilor, mai ales la Lotul 3 Cornetu – Tigveni, la kilometrul 37,4 km.
Vezi și: Informații noi despre autostrada Sibiu – Pitești. Care este stadiul lucrărilor în prezent
Concret, aici a avut loc o descoperire istorică a nu mai puțin de 8 situri arheologice, toate pline de vestigii getice, spun reprezentații DRDP Craiova.
Conform specialiștilor, aici ”este unul nou identificat în urma diagnosticului arheologic și o șansă pentru noi să cercetăm ceva ce nu a mai fost cercetat până acum în România.”
Coordonatoarea siturilor, dr. Magdalena Ștefan, muzeograf în cadrul Muzeului Național de Istorie, a mai spus că în aceste 8 situri se află ”O zonă de locuire de la sfârșitul epocii fierului”:
”Este vorba despre o zonă de locuire de la sfârșitul epocii fierului, acea perioadă în care aici trăiau geții, acele triburi tracice foarte cunoscute care sunt menționate pentru prima dată de părintele istoriei Herodot, deci prima dată când intrăm în istorie.
Până acum nu știam decât de mormintele lor. Acum iată că avem șansa, prin această cercetare mare de suprafață, să identificăm și zonele în care aceștia locuiau sau desfășurau diferite alte activități din sfera rituală”, a explicat dr. Magdalena Ștefan.
Află despre: Comoara din România descoperită în Constanța. Are aproape 2000 de ani, nimeni nu ştia de ea până acum
Deși s-a speculat la un moment dat despre existența unor astfel de situri, până la demararea lucrărilor nu s-a putut cartografia și identifica vreun astfel de loc.
De altfel, arheologilor nu le-a venit să creadă ce au găsit în aceste 8 locații arheologice:
”S-au mai identificat și zone meșteșugărești din perioada medievală, din secolele XVI – XVII, probabil ateliere de prelucrarea metalului, de obținere a minereului de fier, ce se aflau distribuite în lungul unui drum care este cunoscut ca drumul care mergea spre Țara Loviștei.”, a mai explicat muzeografil.
Această descoperire istorică la autostrada Sibiu – Pitești nu este una singulară, arheologii spunând că au fost găsite și alte asemenea locații, inclusiv pe Lotul 2, Boița – Cornetu, dar și în zona Cepari, din județul Argeș, parte integrantă din autostradă:
”În cursul verii a fost realizat diagnosticul arheologic intruziv pe o suprafață însumată de 70% din lungimea tronsonului, prilej cu care au putut fi identificate șapte situri arheologice situate propriu-zis în și acesta care este cel de-al optulea.
Arheologia preventivă are șansa de a fi susținută de lucrările mari de infrastructură, oferind o oportunitate de cunoaștere, prin dimensiunea acestor șantiere și forța de muncă, logistica și utilajele puse la dispoziție.
Am început aici cercetările în urmă cu două săptămâni și estimăm că undeva la jumătatea lui octombrie, vor fi finalizate”, a mai precizat coordonatoarea siturilor, dr. Magdalena Ștefan.
Află și: Încă o veste mare: ce se întâmplă acum cu autostrada Pitești- Sibiu
În total, până la această oră au fost catalogate cel puțin 60 de complexe arheologice pe traseul viitoarei autostrăzi Sibiu – Pitești.