Amprente fosilizate ale unor animale ce au trăit acum 300 de milioane de ani au fost descoperite în urma unei căderi de roci din apropierea unui traseu popular de drumeție – Grand Canyon. Cărui animal i-ar aparține amprentele și ce spun cercetătorii, aflați în rândurile de mai jos.
O cădere de stânci ce a avut loc în Grand Canyon a scos la iveală mai multe amprente de fosile antice, care ar fi semănat cu șopârlele chuckwallas, iar potrivit estimărilor lui Steve Rowland, profesor emerit de geologie la Universitatea din Nevada, Las Vegas, și a colegilor săi, aceste amprente ar avea o vechime de 313 milioane de ani.
De asemenea, acestea s-ar număra printre cele mai vechi urme ale animalelor care depun oua cu coajă tare și care ar fi avut piele pentru protecție, ceea ce reprezintă, potrivit experților, un punct important în evoluție. Totodată, această descoperire reprezintă și o dovadă că în acea perioadă existau animale vertebrate care se plimbau prin dunele de nisip.
„Cred că interpretările noastre vor rezista foarte bine“, a declarat Rowland.
Concluziile sunt controversate întrucât nu s-a ajuns la un acrod cu privire la amprente. Unii cercetători nu sunt convinși că acestea ar aparține unui singur animal, cu patru picioare, unde picioarele de pe o parte a corpului se mișcă succesiv, fiind urmate de picioarele de pe cealaltă parte, ori că amprentele ar marca punctul în evoluție în care animalele au putut depune ouă cu cochilii de protecție în afara apei.
Însă, potrivit spuselor lui Mark Nebel, managerul programului de paleontologie la Grand Canyon, lucrarea ridică întrebări interesante.
„Probabil că unele dintre concluzii vor fi controversate“, a spus Nebel. „În comunitatea științifică există multe dezacorduri cu privire la interpretarea pistelor, interpretarea vârstei rocilor, în special în interpretarea felului de animale care au făcut aceste urme“, a adăugat el.