Astronomii se află în fața celei mai extinse căutări de viață extraterestră. Recent au investigat o nouă emisie de unde radio. Conform acestora pare să fi venit din direcția Proxima Centauri, cea mai apropiată stea de la soare.
Fasciculul îngust de unde radio a fost preluat în timpul a 30 de ore de observații de către telescopul Parkes din Australia. Acest moment s-a întâmplat în aprilie și mai anul trecut, spune TheGuardian. Analiza fasciculului a fost făcută în tot acest timp și oamenii de știință nu au identificat încă un vinovat terestru, cum ar fi echipamentele de la sol sau un satelit.
Cercetarea ce are la bază detectarea fasciculelor de emisie de unde radio, face parte din proiectul Breakthrough Listen. Proiectul are o valoare estimată la 100 de milioane de dolari.
Proiectul este menit să vadă explozii ciudate de unde radio cu telescopul Parkes sau Observatorul Green Bank din Virginia de Vest. Emisiile de până acum au fost atribuite interferențelor create de om sau surse naturale.
Cea mai recentă emisie de unde radio va avea probabil și o explicație banală. Ceea ce a atras însă, a fost direcția fasciculului îngust, în jurul valorii de 980 MHz. În aceași timp a avut loc și o schimbare aparentă a frecvenței.
Specialiștii spun despre această emisie că este în concordanță cu mișcarea unei planete. Toate aceste elemente s-au adăugat la natura tentantă a constatărilor făcute. Oamenii de știință pregătesc acum o lucrare științifică, numită BLC1, pentru Breakthrough Listen, proiectul de căutare a dovezilor vieții în spațiu, mai spune TheGuardianul.
Noua emisie de unde radio pare să fi venit din direcția Proxima Centauri. Este vorba de o stea pitică roșie la 4,2 ani lumină de Pământ. Steaua nu a fost văzut de la observația inițială, potrivit unui cercetător, deoarece procesul de detectare este în desfășurare.
Ceea ce au descoperit a fost o emisie cu bandă îngustă de scurtă durată. Noua emisie de unde radio a fost preluată în timpul unei căutări de inteligență extraterestră, de Observatorul Radio Big Ear din Ohio, în 1977. Prin această emisie de unde radio, cercetătorii speră să găseasească dovezi că mai existe viață în Univers
Semnalul neobișnuit la această emisie, care și-a câștigat numele după ce astronomul Jerry Ehman a scris„ Uau! ” alături de date, a dezlănțuit un val de entuziasm.
Lansat în 2015 de Yuri Milner, proiectul Breakthrough Listen ascultă milioane de stele, cele mai apropiate de Pământ. Cercetarea se face în speranța de a detecta emisie de unde radio rătăcite sau intenționate.
Efortul de 10 ani a fost anunțat la Royal Society din Londra când regretatul Stephen Hawking a numit lucrarea „extrem de importantă”. Vorbind la eveniment, Hawking, care a văzut viitorul umanității în stele, a spus: „Omenirea are o profundă nevoie de a explora, de a învăța, de a ști. De asemenea, se întâmplă să fim creaturi sociabile. Este important pentru noi să știm dacă suntem singuri în întuneric. ”
Deși prea departe pentru a fi văzută cu ochiul liber, Proxima Centauri a fost supusă unui control intens din partea astronomilor. Se știe că cel puțin două planete orbitează steaua. Una, conform datelor,este un gigant gazos. Celălaltă, se crede că este o lume stâncoasă cu aproximativ 17% mai masivă decât Pământul. Cunoscută sub numele de Proxima b, planeta își înconjoară steaua la fiecare 11 zile și se află în așa-numita „zonă locuibilă”, unde temperatura este potrivită pentru ca apa să curgă și să se dezvolte potențiale forme de viață.