Descoperire epocală și unică în Transilvania. Ce au găsit ungurii în zona Bazinului de la Haţeg

Descoperire epocală și unică în Transilvania. Ce au găsit ungurii în zona Bazinului de la Haţeg
Descoperire în zona Bazinului de la Hațeg, Transilvania

Mai multe situri de dinozauri, unice în lume, descoperite acum o sută de ani în zona Bazinului de la Hațeg, Transilvania, și uitate în timp, au fost redescoperite de un grup de oameni de știință din Ungaria și România.

Descoperire în zona Bazinului de la Hațeg, Transilvania, după 100 de ani

Un grup internațional de cercetare coordonat de Muzeul de Istorie Naturală a Ungariei și de Catedră de Palentologie a Universității Eötvös Loránd din Budapesta a descoperit situri de dinozauri uitate de o sută de ani. Muzeul a transmis că dezvăluirea este unică în lume, căci rămășițele osoase oferă o perspectivă asupra perioadei scurte de dinaintea dispariției dinozaurilor, de la finalul de Cretacic.

Instituția amintește că Ottokár Kadic a efectuat timp de câțiva ani, înainte de Primul Război Mondial, o cartografiere geologică în partea de vest a Bazinului de la Hațeg. Atunci a colectat de acolo rămășițe de dinozauri și reptile, această descoperire fiind, de asemenea, extrem de valoroasă.

Redescoperirea siturilor a fost posibilă după ce a fost găsită recent harta pe care a folosit-o Ottokár Kadic

Acea colecție reprezintă sfârșitul perioadei cretacice și include rămășițele pe baza cărora a fost descris și primul dinozaur. Multe dintre informațiile privind locația exactă a siturilor au fost pierdute, ca urmare a evenimentelor istorice care au urmat colectării descoperirilor din acea vreme, iar săpăturile palentologice nu au mai putut avea loc în zona respectivă.

„Semnificaţia paleontologică remarcabilă a descoperirilor de la Haţeg care sunt păstrate la Budapesta s-a bucurat mult timp de interes internaţional, însă întotdeauna a reprezentat o problemă faptul că siturile exacte în care au fost descoperite şi, prin urmare, mediul anterior în care au trăit aceste creaturi, nu au fost cunoscute.

Redescoperirea siturilor a fost posibilă după ce a fost descoperită recent harta pe care Ottokár Kadic a folosit-o în timpul săpăturilor sale, iar aceasta includea marcaje exacte cu privire la siturile anterioare”, a explicat Gábor Botfalvai, coordonatorul grupului internaţional de cercetare, care lucrează la Muzeul de Istorie Naturală a Ungariei şi la Catedra de Paleontologie a Universităţii Eötvös Loránd din Budapesta.

Cele mai valoroase fosile măsoară câțiva milimetri

Dintre cele peste o sută de rămășițe, se poate evidenția o coloană vertebrală completă care a aparținut unui dinozaur Sauropoda. Totodată, au fost descoperite și niște rămășițe valoroase de la alți dinozauri, diferiți crocodili și broaște țestoase.

„Din punct de vedere ştiinţific, cele mai valoroase fosile au o dimensiune de numai câţiva milimetri, acestea fiind unele pe care le-a descoperit János Magyar, în timpul preparării rămăşiţelor. Aceste piese minuscule aparţin unor mamifere, iar astfel, ele pot fi considerate cele mai vechi rămăşiţe de mamifere din Bazinul de la Haţeg”, a spus Zoltán Csiki-Sava, de la Universitatea din Bucureşti.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI