De-a lungul anilor arheologii au făcut descoperiri importante în zona orașului Cluj Napoca. Multe dintre siturile arheologice datează de pe vremea castelor romane, iar altele sunt și mai vechi. O recentă descoperire, un nou sit arheologic, a fost făcută după demararea lucrărilor de renovare a Palatelor Statusului Romano-catolic din centrul Clujului.
De-a lungul timpului în zona orașului Cluj Napoca au fost descoperite situri atheologice importante. Multe dintre vestigiile arheologice descoperite datează din epoca bronzului, din paleolitic și din timpul migrațiilor. Vestigiile care au fost găsite în timpul construcției centrului comercial Polus, de exemplu, sunt expuse în interiorul complexului fiind acoperite cu un tavan de sticlă și în exterior sunt expuse multe pietre funerare.
Alte sit arheologic au fost descoperit în zona Piața Unirii, fiind vorba de ruine ale unor clădiri romane. Aestea, spun arheologii clujeni, făceau parte din piața centrală a orașului roman Napoca, din secolul II d.Hr. – secolul III d.Hr. Aceste ruine fuseseră suprapuse în timp de clădiri medievale, moderne și contemporane.
Primele cercetări arheologice din Piața Unirii au fost făcute în 1822. Cercetările propriu-zise au început în 1994 și au urmat, cu o anumită întrerupere, până în 2008. Săpăturile din aceste situri arheologice au fost ghidate de arheologii de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.
A fost investigată arheologic o suprafață de aproximativ 850 de metri pătrați din zona centrală și de sud a orașului roman. Au fost descoperite și vestigii neolitice, post-romane și medievale. O suprafață de 82 de metri pătrați a site-ului este acoperită cu sticlă pentru protecția vestigiilor. Inaugurarea site-ului a avut loc în același timp cu dezvelirea Lupa Capitolina pe bulevardul Eroilor, în 2008.
La mai bine de 13 ani de la ultimele descoperiri, arheologii de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei au găsit noi dovezi arheologice. În urma demarării unui proiect de reabilitare a Palatelor Statusului Romano-catolic din centrul orașului Cluj Napoca, s-a descoperit un alt sit arheologic.
Locația acestuia se află în pivnițele construcției romano-catolice, și este reprezentat de un mormânt neolitic vechi de mai bine de 7.000 de ani. Anunțul descoperirii noului sit arheologic a fost făcut de Oana Toda, Monica Gui și Marisa Tivadar, arheologi la Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj, pe Facebook.
„Că tot am văzut că vă plac nespus descoperirile, iar MNIT a avut, în ultima vreme, o perioadă prolifică din acest punct de vedere, avem bucuria de a împărtăși cu voi încă o descoperire absolut senzațională și total neașteptată: un mormânt neolitic bogat chiar în centrul Clujului.
Mormântul are un inventar surprinzător de bogat. Pe lângă vase ceramice și o lamă de obsidian, persoana decedată era împodobită cu numeroase mărgele și la gât, brațe și genunchi. În plus, purta câte două brățări pe brațe, o bentiță cu „năsturei”/bumbi pe cap și un brâu din 4-5 șiraguri de mărgele.”, au scris arheologii pe Facebook.