Descoperire de 33 de milioane de ani vechime în Vrancea. Cercetătorii români sunt stupefiați și ei

Descoperire de 33 de milioane de ani vechime în Vrancea. Cercetătorii români sunt stupefiați și ei
Descoperire de 33 de milioane de ani vechime in Vrancea

O descoperire uluitoare i-a făcut să se crucească pe mai mulți cercetători români, fiind vorba despre un obiect vechi de 33 de milioane de ani. Este vorba despre o fosilă, care acum se află în colecţia Muzeului de Paleontologie-Stratigrafie al Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB).

Descoperire de 33 de milioane de ani vechime în Vrancea

O echipă de cercetători români de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a fost cea care a descoperit cea mai veche fosilă a unui biban de mare din Europa. Descoperirea de senzația s-a făcut în judeţul Vrancea, pe valea Pârâului Coza de către dr. Marian Bordeianu (UBB), iar la acest studiu au mai lucrat cercetătorii dr. Ionuţ Grădianu (UBB şi Muzeul de Ştiinţele Naturii din Piatra Neamţ), dar și prof. dr. Vlad Codrea (UBB).

Vorbim despre specia Dicentrarchus oligocenicus, ce este veche de aproximativ 33 milioane de ani (Oligocen), fiind prezentată în luna ianuarie 2022 în prestigioasa revistă ştiinţifică “Historical Biology” (Taylor & Francis Group).

„Zona în discuţie este pe cât de instructivă pe plan geologic, pe atât de pustie, arareori călcată de om. Numele speciei indică vârsta formaţiunilor geologice de provenienţă. Descoperirea se rezumă la un schelet aproximativ complet care se deosebeşte morfologic de toate speciile oligocene sau mai vechi deja cunoscute, dar care se aseamănă extrem de mult cu actualul lavrac. Fosila tip se află în colecţia Muzeului de Paleontologie-Stratigrafie al UBB”, au spus cercetătorii, potrivit Adevărul.ro.

Specialiștii din cadrul Laboratorului de Paleotheriologie şi Geologia Cuaternarului al Universităţii Babeş-Bolyai, împreună cu Dr. Nicolae Trif, de la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, au fost cei care s-au ocupat, în anul 2018, de prezentarea unei faune de peşti fosili din aceeaşi regiune, ce cuprindea şapte specii (un rechin şi şase peşti osoşi), dar niciuna nu are valoarea sistematică a noii forme, nouă pentru ştiinţă.

„Această descoperire nu doar că îmbogăţeşte zestrea paleontologică naţională şi internaţională, dar constituie şi un exemplu elocvent care arată că cercetările geologice şi paleontologice din România pot ajunge la nivele înalte atunci când sunt bazate pe pasiune. Lavracul sau bibanul de mare european este unul dintre peştii marini cu cea mai mare importanţă economică care se găseşte în crescătoriile din Europa.

Acest peşte migrator vieţuieşte în estuare, lagune şi zone de coastă din jurul Mării Negre, Mării Mediterane şi din zonele estice ale Oceanului Atlantic. De-a lungul timpului a fost intens studiat în vederea creşterii în scopuri comerciale, însă, până acum se cunoşteau foarte puţine date despre strămoşii lor”, a notat Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.