Descoperire arheologică fantastică. S-ar fi găsit mormântul reginei Cleopatra: ”Știm unde să săpăm”
Fascinația lumii arheologice de istoria antică a Egiptului datează de zeci, poate sute de ani, iar recentele informații au exaltat întreaga comunitate. Unii arheologi vorbesc despre o descoperire arheologică fantastică, spunând că s-ar fi găsit mormântul reginei Cleopatra.
Fascinația lumii arheologice de istoria antică a Egiptului
Startul descoperirilor arheologice legate de istoria Egiptului, au început după celebrele campanii militare a lui Napoleon Bonaparte în Egipt la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea.
Vezi și: Misterele Egiptului Antic. Mituri false rămase în istorie
Este momentul în care Europa a fost cuprinsă de un fenomen cunoscut sub numele de egiptomanie. Egiptomania era o fascinație totală pentru tot ceea ce avea legătură cu Egiptul Antic.
Acesta a fost în mare parte rezultatul ”Description de l’Égypte”, o descriere științifică și istorică cuprinzătoare a Egiptului Antic realizată de un grup de oameni de știință și alți savanți pe care Napoleon i-a adus cu el în Egipt.
Există câteva motive pentru îndrăgostirea europenilor de cultura Egiptului Antic.
Unul dintre principalele motive este faptul că relatările despre viața în Egiptul Antic evocă imagini mărețe, vorbind de regi și regine bogați și puternici, clădiri enorme care îți taie respirația, grămezi nesfârșite de aur și zei mistici.
Aceste lucruri reprezintă esența tuturor poveștilor de aventură și a fanteziilor pe care le-am auzit pes tot, în publicații, filme, seriale sau dizertațiia cademice.
Poveștile romanțate de acest fel ne-au captat imaginația atunci când sunt ficțiune, dar faptul că aceste lucruri au existat cu adevărat în istorie sporește atracția.
Un alt motiv pentru care a apărut egiptomania, este faptul că oamenii au o fascinație pentru descoperiri și pentru necunoscut.
Povești precum descoperirea mormântului regelui Tut de către Howard Carter rezonează până în ziua de azi.
Vezi și: Descoperirea care poate schimba istoria antică. Când ar fi apărut mumiile, de fapt
Când oamenii se gândesc la descoperire și arheologie, se gândesc la Egiptul Antic. Egiptul a dat naștere la nenumărate descoperiri uimitoare și este exemplul prin excelență al entuziasmului explorării arheologice.
Acest sentiment de anticipare înaintea unei descoperiri este incitant pentru oameni și este o parte din motivul pentru care oamenii sunt atât de interesați de arheologie în general.
Arheologii ar fi descoperit mormântul reginei Cleopatra
Egiptologii care au sărbătorit centenarul descoperirii mormântului lui Tutankhamon, au acum o nouă descoperire arheologică promițătoare care pare să fi fost făcută în Egipt.
Excavatorii au descoperit un tunel sub templul Taposiris Magna, la vest de orașul antic Alexandria, despre care au sugerat că ar putea duce la mormântul reginei Cleopatra.
Săpăturile, conduse de Dr. Kathleen Martinez de la Universitatea din Santo Domingo, Republica Dominicană, au dus la descoperirea unui tunel care conținea monede cu chipurile Cleopatrei și ale lui Alexandru cel Mare, potrivit unui comunicat de presă din 3 noiembrie 2022 al Ministerului egiptean al Turismului și Antichităților.
Tunelul este săpat în stâncă la o adâncime de aproximativ 13 metri și are o lungime de aproximativ 1.300 de metri, ceea ce Kathleen Martinez a considerat ”un miracol ingineresc”.
Alături de monede, echipa de săpători a găsit două capete de alabastru, unul de sfinx și altul din perioada ptolemeică, precum și o serie de statui fără cap.
De asemenea, a fost descoperită o rețea de tuneluri care se întinde de la Lacul Mariout până la Marea Mediterană, precum și mai multe mumii îngropate în morminte sculptate în stâncă.
Află și: Cine a fost mama lui Tutankhamon. Totul despre cea mai misterioasă femeie din istoria Egiptului
Dovezile că acesta este într-adevăr cazul rămân de văzut, dar o astfel de descoperire ar fi o descoperire majoră, cu potențialul de a rescrie ceea ce știm despre cea mai faimoasă regină a Egiptului.
Potrivit scriitorului grec antic Plutarh, care a scris o biografie a soțului Cleopatrei, generalul roman Marc Antoniu, și care este responsabil pentru cea mai lungă și mai detaliată relatare a ultimelor zile ale domniei Cleopatrei, atât Antoniu, cât și Cleopatra au fost îngropați în interiorul mausoleului Cleopatrei.
Descoperirea ar putea rescrie istoria
Dacă mausoleul Cleopatrei nu a dispărut deja sub valurile Mediteranei, împreună cu cea mai mare parte a orașului elenistic Alexandria, și va fi găsit într-o zi, ar fi o descoperire arheologică aproape fără precedent.
D.r Kathleen Martinez a fost încântată de această descoperire, povestind pentru CNN ce a găsit, în afară de tunel.
”Săpăturile au scos la iveală un imens centru religios cu trei sanctuare, un lac sacru, peste 1.500 de obiecte, statui, piese de aur și o colecție uriașă de monede care îi înfățișează pe Alexandru cel Mare și pe regina Cleopatra.”
Citește despre: Cele mai mari mistere descoperite de arheologi. Unele au fost imposibil de explicat. Calculatorul antic care prezice viitorul
Căutarea pentru a găsi mormântul reginei Cleopatra a început în 2005, iar arheologul a vorbit despre importanța potențială a muncii echipei sale.
Ea a spus că, dacă tunelul duce la mormântul Cleopatrei, ”va fi cea mai importantă descoperire a secolului”.