Descoperire arheologică de mare impact în România. Ce a fost găsit în orașul Galați FOTO

Descoperire arheologică de mare impact în România. Ce a fost găsit în orașul Galați FOTO
Descoperire impresionantă la ieșirea din Galați. Ce au găsit arheologii?

Descoperiri inedite în complexul Tirghina-Barboși, la ieșirea din Galați. Un turn unic, locuințe și obiecte de lux și-au făcut apariția în estul Europei. Imagini cu decoperirile arheologilor!

Descoperiri inedite la ieșirea din Galați

Arheologii au descoperit un turn unic în estul Europei în complexul de la Tirighina-Barboși. De asemenea, au fost găsite și numeroase locuințe și obiecte de lux din secolul al II-lea după Hristos. Cercetările se desfășoară în cadrul unui proiect provenit de la Primăria Galați. Situl găsit la ieșirea din Galați are un castro roman de la începutul mileniului I ce a fost construit peste o așezare veche dacică. Obiectivul de la Tirighina-Barboși este singurul monument istoric din Moldova care a fost atestat în secolele 2-3 după Hristos. Așezarea lui este peste o rezervație paleontologică de fosile cu moluște vechi de 4000.000 de ani. Locul a intrat în atenția autorităților locale recent, după ce ani de zile nu a fost un punct de interese.

Primăria a semnat un contract cu Ministerul Dezvoltății în privința punerii în valoare a complexului de la ieșirea din oraș. „Este unic pentru că nu există turnuri cu opt laturi în zona de sud-est a Europei. Nu avem până acum analogii pentru acest tip de turn. Are un diametru de opt metri, un turn care avea cel puţin un nivel şi de acolo se puteau observa toate împrejurimile: spre Siret, spre nord, spre est, către Dunăre. Noi am găsit în interiorul lui cinci monede care sunt încadrate la mijlocul secolului II după Hristos”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, arheologul Gabriel Jugănaru.

Descoperire arheologică la ieșirea din Galați
Descoperire arheologică la ieșirea din Galați

„Am mai găsit o serie de locuinţe”

Cercetările din situl arheologic din Galați au arătat și niste locuințe care datează din secolul al II-lea și care vor urma să fie restaurate pentru a putea fi introduse în circuitul turistic. „Am mai găsit o serie de locuinţe din secolul II după Hristos, din care s-au păstrat acoperişurile care s-au prăbuşit şi sistemul de canalizare. O dovadă că toată înălţimea Tirighina era sistematizată, aşa cum multe zone din România nu sunt astăzi.

Vor fi puse în valoare numai patru din ele. Zona va deveni un centru de cercetare şi atunci trebuie să lăsăm şi pe alţii să cerceteze, pe viitoarele generaţii de arheologi”, a precizat arheologul Gabriel Jugănaru. În sit au fost găsite obiecte de ceramică de lux, 50 de ștampile, vase, monede ce vor fi expuse

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI