Cele mai recente informații din presa americană anunță descoperirea unei noi tulpine de SARS-COV2 în cel mai mare oraș american. New York-ul, cu o populație de peste 8 milioane de locuitori, a fost cel mai afectat de criză. Noile date sunt și mai alaramante, cu cât noua tulpină este și mai agresivă, spun specialiștii.
Pe măsură ce țara se luptă să vaccineze cât mai mulți americani împotriva COVID-19, atât New York, cât și California raportează noi variante de SARS-COV2 care ar putea fi mai contagioase decât tulpina inițială. Conform datelor noua tulpină de SARS-COV2 poate crea probleme de vaccinare. În New York a fost descoperită o nouă variantă SARS-COV2 care poartă o mutație mai agresivă. Aceasta poate slăbi eficacitatea vaccinurilor COVID-19.
După ce a fost identificată, specialiștii au denumit-o varianta B.1.526. A fost descoperită pentru prima dată în noiembrie, iar acum reprezintă aproximativ una din patru secvențe virale într-o bază de date partajată de oamenii de știință, potrivit New York Times.
Într-o lucrare publicată astăzi de la Universitatea Columbia, autorii au remarcat o creștere constantă a ratei de detectare a cazurilor de noi variante de SARS-COV2. Datele au apărut încă de la sfârșitul lunii decembrie. Acum specialiștii au completat acele date cu cele de la jumătatea lunii februarie. Concluzia este că s-a înregistrat o creștere de 12,3% în ultimele 2 săptămâni.
Au fost detectate cazuri cu noua tulpină SARS-COV2 în New York. Noua tulpină amenință să facă din nou orașul un punct fierbinte de infecție virală. Ei spun că „setul unic de mutații vârfuri poate reprezenta, de asemenea, o provocare antigenică pentru intervențiile actuale”, cum ar fi vaccinurile și terapiile cu anticorpi monoclonali.
În California, varianta SARS-COV2 – B.1.427 / B.1429 reprezintă acum peste 50% din cazuri în 44 de state, potrivit Washington Post. Cercetătorii cred că tulpina SARS-COV2 este mai transmisibilă din cauza unei mutații care permite virusului să se lege mai ușor de celulele receptorilor umani.
Niciunul dintre studiile privind variantele emergente din SUA nu este revizuit, astfel încât autorii avertizează că este nevoie de mai multe investigații și că trebuie făcute mai multe secvențieri genetice în toată țara pentru a identifica orice variante noi.
În ciuda noilor variante, infecțiile continuă să scadă în toată țara. Statele Unite au raportat 69.828 de noi infecții cu COVID-19 ieri și 2.284 de decese, potrivit trackerului Johns Hopkins COVID-19. În total, oficialii SUA au înregistrat 28.396.896 de cazuri și 507.803 de decese, conform hărții Johns Hopkins.
Atât Pfizer, cât și Moderna au anunțat ieri că își testează vaccinurile ARNm împotriva variantelor actuale. În cazul Moderna, compania a livrat un nou vaccin care vizează varianta B1315 către Institutele Naționale de Sănătate din SUA.
Pfizer și BioNTech spun că testează dacă o a treia doză din vaccinul COVID-19 va declanșa un răspuns imun îmbunătățit împotriva noilor variante. Ei sunt, de asemenea, în discuții cu autoritățile de reglementare despre testarea unui nou vaccin modificat pentru a viza varianta B1351. Moderna a anunțat ieri că a livrat un vaccin împotriva variantei B1351 către NIH.
„Folosind flexibilitatea platformei noastre de ARNm, ne deplasăm rapid pentru a testa actualizările vaccinurilor care abordează variantele emergente ale virusului în clinică”, a declarat ieri într-un comunicat de presă Stephane Bancel, MBA, director executiv al Moderna.
Moderna se angajează să facă cât mai multe actualizări ale vaccinului. Compania speră să demonstreze că dozele de rapel, dacă este necesar, se pot face la intervale mai mici de timp. Acest aspect le va permite să furnizeze mai multe doze pentru comunitatea globală la sfârșitul 2021 și 2022.