Potrivit rezultatelor finale anunțate de Ministerul Educației și Cercetării, mai bine de un sfert dintre candidații la examenul de definitivat nu au reușit să-l promoveze.
În sesiunea 2020, în învățământul preuniversitar, 4,300 de profesori au obținut dreptul de practică după ce au trecut examenul. Asta însemnând o rată de promovabilitate de 72,45%, adică cu 3,28% mai mare decât rezultatele dinaintea contestațiilor.
Din totalul de 4,374 de candidați, 6,037 au reușit să obțină, în final, medii mai mari sau egale cu opt, care este media minimă de promovare a acestui examen. Județele care au obținut o rată de promovare mai mare de 80% sunt: Cluj (87,46%), Vâlcea (84,90%), Dolj (80,50%), Mehedinți (80%). Au fost declarați promovați 4,176 de candidați înainte de contestațiile după proba scrisă din sesiunea 2020.
Procentul de promovare în Capitală a fost de 76,52%. Rezultatele finale au fost afișate în centrele de examen și pe și pe site-ul dedicat acestui examen (definitivat.edu.ro), mai devreme cu o zi.
Pe 22 iulie s-a ținut proba scrisă a examenului de definitivat. 6,775 de profesori au avut dreptul să se înscrie la proba scrisă în această sesiune. La examen au fost prezenți 6,480 de candidați, însemnând 95,65%.
Dintre profesorii prezenți la proba scrisă, 433 s-au retras și 8 au fost eliminați pentru că au fost prinși copiind sau încercând să copieze. Ministerul Educației și Cercetării menționează că în centrele de evaluare, două lucrări au fost anulate.
Un profesor poate fi declarat promovat doar dacă a obținut minim media 8. Aceasta fiind calculată ca medie a notelor obținute la toate probele de examen, inclusiv la proba scrisă. Aceasta din urmă fiind cea mai importantă în calcularea mediei finale, cu o pondere de 70%. Au dreptul de a practica în învățământul preuniversitar, doar cadrele care au promovat examenul.