23 apr. 2019 | 17:04

Blocaj în PSD: Klaus Iohannis îi respinge pe noii miniștri propuși

Știri generale
Blocaj în PSD: Klaus Iohannis îi respinge pe noii miniștri propuși
Klaus Iohannis, declarații la Palatul Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis a susținut, marți, o scurtă conferință de presă la Palatul Cotroceni. Șeful statului a vorbit despre propunerile de noi miniștri făcute de PSD.

Președintele Klaus Iohannis i-a respins pe cei trei miniștri propuși de PSD. În opinia sa, aceștia nu sunt potriviți pentru funcția de ministru.

Șeful statului a spus că a discutat telefonic cu premierul Viorica Dăncilă și că a refuzat remanierea. I-a cerut, însă, șefei Guvernului să vină, poate, cu alte propuneri. Klaus Iohannis a spus că nu poate lua act de aceste demisii, deocamdată.

„Această remanierea este un fel de farsă, n-are absolut nicio treabă cu agenda românilor sau cu agenda României. E cauzată de o răfuiala din interiorul PSD-ului, ca atare mi se pare că această remaniere este neavenită. Cele trei propuneri sunt propuneri cu care nu sunt de acord, sunt persoane nepotrivite pentru funcția de ministru și nu accept această remaniere, așa cum mi-a fost propusă”.
Klaus Iohannis, președintele Românei

Klaus Iohannis a spus că așteaptă noi propuneri din partea PSD pentru cele trei portofolii ocupate acum de miniștri demisionari. E vorba Ministerul Justiției (de unde a demisionat Tudorel Toader), Ministerul Fondurilor Europene (de unde a demisionat Rovana Plumb) și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (de unde a demisionat Natalia Intotero).

Președintele susține că premierul Viorica Dăncilă i-a transmis că se va mai gândi dacă vine cu alte propuneri sau cu aceleași.

PSD are, însă, și un plan de rezervă: se gândește să treacă prin Parlament o reorganizare guvernamentală. Klaus Iohannis a fost întrebat despre acest scenariu.

„Suntem în fața unei remanieri pe care tocmai am respins-o ca principiu. Daca până să scriu eu un decret, Parlamentul încearcă o restructurare, o voi trata ca pe o încercare de a-l ocoli pe președinte și voi vedea ce măsuri juridice pot avea loc”.
Klaus Iohannis, președintele Românei

Miza PSD: înlocuirea lui Tudorel Toader cu Eugen Nicolicea

Premierul a trimis încă din 17 aprilie la Cotroceni propunerea de revocare a lui Tudorel Toader de la Ministerul Justiţiei şi demisiile Rovanei Plumb şi Nataliei Intotero, candidaţi la europarlamentare. Cele două conduceau portofoliile de la Ministerul Fondurilor Europene, respectiv cel al Românilor de Pretutindeni.

În locul celor trei miniștri au fost propuși Eugen Nicolicea (Justiţie), Oana Florea (Fonduri Europene) şi Liviu Brăiloiu (Ministerul pentru Românii de Pretutindeni).

Eugen Nicolicea a fost, de la început, propunerea controversată. Imediat după ce a aflat de nominalizarea PSD, Klaus Iohannis a sugerat că nu ar fi de acord.

Klaus Iohannis a amintit de atacurile PSD la adresa justiției.

„(…)au fost trimise la Cotroceni propuneri de revocare şi propuneri de noi miniştri. Însă, primind acele scrisori mi-am pus întrebarea ce se doreşte cu această remaniere guvernamentală. De regulă, o remaniere se face pentru a face guvernul mai bun, mai eficient, mai eficace. Prima mea impresie este că această remaniere guvernamentală se face pentru ca lucrurile se meargă mai prost. Aşa ceva este pur şi simplu inadmisibil. Este o primă impresie pe care am vrut să o comunic opiniei publice. Mai multe despre aceste lucruri voi comunica la începutul săptămânii viitoare, când voi avea o explicaţie pe ceea ce probabil va trebui să se întâmple”.
Klaus Iohannis, președintele României

Eugen Nicolicea, deputat PSD și fost președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților, este cunoscut drept un susținător vehement al modificărilor din Justiție, cele cu consecințe grave pentru sistem.

În repetate rânduri, s-a pronunțat împotriva oficialilor europeni care au criticat puterea de la București.

A criticat, de asemenea, și măsurile de monitorizare luate la adresa României, precum MCV – Mecanismul de Cooperare și Verificare.

Iar la adresa lui Tudorel Toader, pus “pe făraș” tocmai pentru că nu a respectat ordinele nu a avut deloc cuvinte de laudă.

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Orașul din România de unde pleacă toți locuitorii. Zona este superbă, cândva era un important centru industrial, însă oamenii nu mai vor să locuiască aici
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Simona Gherghe, întâlnire de gradul 0 pe plajă. Cu ce star s-a pozat prezentatoarea
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Caută semnul pe cutie! Medicamentele pe care șoferii nu trebuie să le ia. Vor rămâne fără permis
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
BANI mai MULȚI LA PENSIE! CE ADEVERINȚE trebuie DEPUSE de FAPT
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezonul 6. Cum arată acum și cu se ocupă Cristina Nimereală, fosta concurentă Insula Iubirii. E de nerecunoscut
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro