23 apr. 2019 | 17:04

Blocaj în PSD: Klaus Iohannis îi respinge pe noii miniștri propuși

Știri generale
Blocaj în PSD: Klaus Iohannis îi respinge pe noii miniștri propuși
Klaus Iohannis, declarații la Palatul Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis a susținut, marți, o scurtă conferință de presă la Palatul Cotroceni. Șeful statului a vorbit despre propunerile de noi miniștri făcute de PSD.

Președintele Klaus Iohannis i-a respins pe cei trei miniștri propuși de PSD. În opinia sa, aceștia nu sunt potriviți pentru funcția de ministru.

Șeful statului a spus că a discutat telefonic cu premierul Viorica Dăncilă și că a refuzat remanierea. I-a cerut, însă, șefei Guvernului să vină, poate, cu alte propuneri. Klaus Iohannis a spus că nu poate lua act de aceste demisii, deocamdată.

„Această remanierea este un fel de farsă, n-are absolut nicio treabă cu agenda românilor sau cu agenda României. E cauzată de o răfuiala din interiorul PSD-ului, ca atare mi se pare că această remaniere este neavenită. Cele trei propuneri sunt propuneri cu care nu sunt de acord, sunt persoane nepotrivite pentru funcția de ministru și nu accept această remaniere, așa cum mi-a fost propusă”.
Klaus Iohannis, președintele Românei

Klaus Iohannis a spus că așteaptă noi propuneri din partea PSD pentru cele trei portofolii ocupate acum de miniștri demisionari. E vorba Ministerul Justiției (de unde a demisionat Tudorel Toader), Ministerul Fondurilor Europene (de unde a demisionat Rovana Plumb) și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (de unde a demisionat Natalia Intotero).

Președintele susține că premierul Viorica Dăncilă i-a transmis că se va mai gândi dacă vine cu alte propuneri sau cu aceleași.

PSD are, însă, și un plan de rezervă: se gândește să treacă prin Parlament o reorganizare guvernamentală. Klaus Iohannis a fost întrebat despre acest scenariu.

„Suntem în fața unei remanieri pe care tocmai am respins-o ca principiu. Daca până să scriu eu un decret, Parlamentul încearcă o restructurare, o voi trata ca pe o încercare de a-l ocoli pe președinte și voi vedea ce măsuri juridice pot avea loc”.
Klaus Iohannis, președintele Românei

Miza PSD: înlocuirea lui Tudorel Toader cu Eugen Nicolicea

Premierul a trimis încă din 17 aprilie la Cotroceni propunerea de revocare a lui Tudorel Toader de la Ministerul Justiţiei şi demisiile Rovanei Plumb şi Nataliei Intotero, candidaţi la europarlamentare. Cele două conduceau portofoliile de la Ministerul Fondurilor Europene, respectiv cel al Românilor de Pretutindeni.

În locul celor trei miniștri au fost propuși Eugen Nicolicea (Justiţie), Oana Florea (Fonduri Europene) şi Liviu Brăiloiu (Ministerul pentru Românii de Pretutindeni).

Eugen Nicolicea a fost, de la început, propunerea controversată. Imediat după ce a aflat de nominalizarea PSD, Klaus Iohannis a sugerat că nu ar fi de acord.

Klaus Iohannis a amintit de atacurile PSD la adresa justiției.

„(…)au fost trimise la Cotroceni propuneri de revocare şi propuneri de noi miniştri. Însă, primind acele scrisori mi-am pus întrebarea ce se doreşte cu această remaniere guvernamentală. De regulă, o remaniere se face pentru a face guvernul mai bun, mai eficient, mai eficace. Prima mea impresie este că această remaniere guvernamentală se face pentru ca lucrurile se meargă mai prost. Aşa ceva este pur şi simplu inadmisibil. Este o primă impresie pe care am vrut să o comunic opiniei publice. Mai multe despre aceste lucruri voi comunica la începutul săptămânii viitoare, când voi avea o explicaţie pe ceea ce probabil va trebui să se întâmple”.
Klaus Iohannis, președintele României

Eugen Nicolicea, deputat PSD și fost președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților, este cunoscut drept un susținător vehement al modificărilor din Justiție, cele cu consecințe grave pentru sistem.

În repetate rânduri, s-a pronunțat împotriva oficialilor europeni care au criticat puterea de la București.

A criticat, de asemenea, și măsurile de monitorizare luate la adresa României, precum MCV – Mecanismul de Cooperare și Verificare.

Iar la adresa lui Tudorel Toader, pus “pe făraș” tocmai pentru că nu a respectat ordinele nu a avut deloc cuvinte de laudă.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Ieri legendă, azi ”terorist”! A fugit din țară, iar acum e șofer și vânzător de cărți: ”Mi-a luat tot”
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
GALERIE FOTO Imagini apocaliptice din Grecia. Cerul a devenit portocaliu și Atena abia se mai vede
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Mașinile INTERZISE definitiv. Decizia finală a UE se aplică obligatoriu în România
Capital.ro
Colosul străin care a preluat compania ce produce una dintre cele mai iubite pâini din România
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro