Ca în fiecare an contribuabilii români sunt obligați să declare la ANAF veniturile din anul care tocmai a trecut. Pentru acest lucru există Declarația unică 2021. Conform normelor impuse de fisc, prin această declarație sunt declarate veniturile, altele decât cele salariale, obținute în 2020.
Ca și anul trecut, și în 2021 ANAF a publicat normele prin care persoanele fizice vor trebui să depună, la termen, Declarația unică 2021. Conform legislației, la depunerea acesteia se vor declara veniturile obținute de o persoană fizică din alte venituri, fizice sau în natură, altele decât cele salariale, după cum urmează:
Formularul 212, sau Declarația unică 2021, se va depune de către persoanele fizice fie în format electronic, în SPV, fie în format tipărit la centrele ANAF aferente zonei în care persoana în cauză are reședința.
”Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.”, se menționează în Ordinul emis de ANAF.
Conform aceluiași ordin emis de ANAF, data limită este de 25 mai, anul curent. Pentru cei care nu vor depune la timp Declarația unică 2021 sunt stipulate în Legea nr. 295/ 2020 sancțiuni pentru întârzierea depunerii acestei declarații.
Conform legii sancțiunile contravenționale se aplică în cuantumul sumelor cuprinse între 50 lei și 500 lei. Amenzile contravenționale se vor aplica pentru toți contribuabilii care vor întârzia cu depunerea declarației, după data limită de 25 mai a acestui an. Amenzile contravenționale vor deveni cu caracter de poprire pe conturi, dacă nu este achitată în termenul aprobat de lege.