Certificatul verde obligatoriu a iscat discuții aprinse la noi în țară. În timp ce persoanele nevaccinate spun că este discriminare la adresa lor, autoritățile nu se feresc să introducă obligativitatea lui.
Cu toate acestea o instanță din România a anulat Hotărârea de Guvern prin care a fost introdus certificatul verde. Mai exact, Curtea de Apel Cluj a decis să anuleze trei hotărâri de guvern, printre care și cea referitoare la obligativitatea certificatului de vaccinare.
Decizia nu este definitivă, dar vine ca o lovitură pentru Guvernul condus de Florin Cîțu, al cărui plan era să limiteze accesul persoanelor nevaccinate în interiorul centrelor comerciale, cluburilor și alte spații publice.
„Respinge excepţia tardivităţii modificării de acţiune. Respinge excepţia nulităţii cererii de chemare în judecată şi excepţia lipsei de interes a reclamanţilor în formularea acţiunii. Admite în parte acţiunea formulată de reclamanţii K M K şi M G împotriva pârâţilor G R şi M A I.
Anulează în întregime HG 826/5 august 2021, H G 932/9 septembrie 2021 şi HG 990/17 septembrie 2021. Respinge capătul privind acordarea de daune morale. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare”, este soluţia pronunţată, marţi, de Curtea de Apel Cluj.
Prin Hotărârea de Guvern nr.990/17 septembrie 2021 s-a introdus obligativitatea prezentării certificatului verde covid-19, acolo unde rata de incidență trece de 3 la mia de locuitori și nu depășește 6 la mie.
Decizia instanței poate fi atacată prin recurs în termen de 15 zile.
Între timp, reprezentantul OMS în România, Alexandru Rafila, spune că școlile ar trebui să rămână deschise indiferent de rata de incidență.
Medicul este de părere că elevii sunt traumatizați și că o eventuală închidere a unităților de învățământ nu va face decât să îi afecteze și mai mult.
”Noi avem totuși o problemă cu școlile. Discutăm de București. Dacă o să mergem așa, din păcate copiii o să ajungă iar în situația să stea acasă, să fie traumatizați fizic, psihic, să nu învețe și așa mai departe. Asta apropo și de chestiunea asta, ai sau nu ai responsabilități. Cred că toți avem o responsabilitate să ținem școlile funcționale.
Dacă într-o școală, de exemplu, nu am cazuri, chiar dacă este într-o zonă cu o incidență 6, trebuie să ne gândim, să le oferim posibilitatea acestor copii să meargă la școală”, a declarat Alexandru Rafila.