America a luat o decizie de ultimă oră împotriva lui Vladimir Putin și a Rusiei. SUA au decis să crească ajutorul financiar pentru Ucraina până la 40 de miliarde de dolari. Congresmenii americani au votat deja pentru asta, însă nu toți legislatorii au fost de acord cu acest ajutor.
SUA au hotărât să crească suma pachetului de ajutor până la 40 de miliarde de dolari. 368 de congresmeni au votat pentru creșterea ajutorului, 57 au votat împotrivă. Toți cei care au votat împotriva proiectului de lege sunt membri ai Partidului Republican.
Dacă inițiativa va fi susținută și de Senat, pachetul de ajutor propus inițial de președintele american Joe Biden va crește cu 7 miliarde de dolari, de la 33 de miliarde de dolari până la 40 de miliarde de dolari.
Conform presei din SUA, proiectul de lege prevede 6 miliarde de dolari în asistență de securitate, inclusiv instruire, echipamente, arme, sprijin logistic, provizii și servicii pentru armata din Ucraina și forțele naționale de securitate, precum și 900 de milioane de dolari care ar urma să meargă în sprijinul refugiaților, oferindu-le inclusiv locuințe și cursuri de limbă engleză.
De asemenea, aproximativ 8,7 miliarde de dolari din fondurile prevăzute de proiectul de lege vor merge către Fondul de Sprijin Economic „pentru a răspunde nevoilor urgente din Ucraina”.
Acum, se așteaptă ca documentul care prevede creșterea ajutorului financiar pentru Ucraina să fie aprobat de Senatul SUA, după care va fi aprobat de președintele Joe Biden.
Liderul majorității din Senatul american, Chuck Schumer, a declarat că după ce proiectul de lege va fi aprobat de Camera Reprezentanților, camera superioară a Congresului american „va acționa rapid” pentru ca proiectul să fie adoptat și trimis lui Joe Biden pentru a fi semnat, informează AP.
Pe de altă parte, Rusia continuă să-și intensifice atacurile în estul Ucrainei, unde lupta pentru orașul Izium continuă. În plus, se duc lupte la oțelăria Azovstal din Mariupol, unde se crede că sunt peste 1.000 de militari ucraineni și peste 100 de civili. Oficial, de la începutul războiului au fost uciși 3.300 de civili ucraineni. ONU crede, însă, că numărul adevărat al victimelor este mult mai mare.
De asemenea, Ucraina susține că a recucerit patru așezări din regiunea Harkov și că a împins armata rusă până aproape de graniță. În discursul său de marți noapte, președintele Volodimir Zelenski a precizat aceste vești bune și a spus că ar putea semnala începutul unei noi faze a războiului.