În afară de drama oamenilor infectați și decedați, România mai suportă încă o dramă. Lipsa locurilor la secțiile ATI. Această situație duce la drame ca cea de la Craiova. Deciziile luate de managerii de aici vin târziu. A fost nevoie să moară doi oameni pentru a suplimenta paturile de la ATI, din spitalul craiovean.
România are un sistem medical sufocat în această perioadă grea de Pandemie. Secțiile ATI din țară sunt, ori supraaglomerate, ori cu lipsuri materiale. Aceste situații crează drame fără precedent, ca cea de la Craiova.
Aici, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, au murit doi pacienți așteptând eliberarea unor locuri în ATI ale spitalului. Drama este cutremurătoare. A fost nevoie de aceste două decese, ca managerii să suplimenteze locurile din secțiile ATI. Decizia, deși prematură, poate ajuta pe viitor alți pacienți să nu mai aștepte în izolatoare eliberarea locurilor din secțiile ATI, cel puțin în Craiova.
Reducerea numărului de paturi pentru copiii infectaţi cu Covid-19 este determinată de incidenţa redusă a cazurilor . Doar 3 copii confirmaţi cu COVID-19 au fost internaţi în clinica ATI sector Covid a SCJUC, până în prezent, în decurs de un an. Până în 5 aprilie, se va reorganiza Sectorul ATI COVID prin creşterea numărului de paturi de anestezie şi terapie intensivă de la 20 la 25 pentru pacienţi adulţi COVID-19 pozitivi şi se va va reduce de la 4 la 2 numărul de paturi ATI pentru copii COVID-19 pozitivi.
Pentru toţi pacienţii suspecţi sau pozitivi COVID-19 care necesită internare, in lipsa unor paturi libere în ATI sector COVID, SCJUC a solicitat sprijinul Centrului Judeţean pentru Conducere şi Coordonare a Intervenţiei Dolj, astfel încât să se identifice paturi libere ATI în alte spitale şi să se realizeze transferul pacienţilor către acestea”, se arată în comunicatul dat de spital, conform Mediafax.
Datele de la Ministerul Sănătății arată că în România sunt 2.643 de paturi în secțiile ATI din România, din care 1.300 de paturi complet echipate. Din același total de paturi, alte 1.292 nu au aparate de ventilaţie mecanică.
În acest moment, în România secțiile ATI sunt pline. Nu mai sunt locuri, iar pacienții tot vin. Mulți au nevoie de intubare și să fie internați în secțiile ATI. Conform declaraților unui medic care lucrează în secțiile ATI din Tmișoara, costurile unui pat complet este unul imens, pentru bugetul românesc, și așa de austeritate.
”Patul de ATI e o noţiune mult mai complexă. (…) Include aparate de ventilaţie, monitor, defibrilator. De asemenea include aparate care previn escarele, elecardiografele, injectomate, aparate de dializă. Un singur pat de ATI, echipat complet, costă 60.000 de euro.”, spune Dorel Săndesc, specialist ATI.