Decizia de pensionare va fi emisă mai repede. Care va fi termenul de procesare a actelor

Decizia de pensionare va fi emisă mai repede

Decizia de pensionare va fi emisă mai repede decât de întâmplă în prezent, apare într-o declarație recentă a noului ministru al Muncii, Violeta Alexandru. Care va fi termenul de procesare a actelor?

Decizia de pensionare va fi emisă mai repede

Legea nr. 263/2010, ce stabilește cadrul legal al pensiilor publice din România, prevede că pensia se acordă la cererea celor îndreptățiți, căci solicitarea se poate depune la casa de pensii de care aparține solicitantul, în cel mult 30 de zile de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare. Cererea trebuie să fie însoțită de o serie de acte prin care să se poată demonstra îndeplinirea condițiilor legale pentru pensionare, anume vechimea în muncă și vârsta de pensionare. Conform legii, veniturile bunicilor se plătesc de la data acordării, hotărâtă prin decizia casei teritoriale de pensii ori a casei de pensii de sector.

Decizia de pensionare va fi emisă mai repede. Care va fi termenul de procesare a actelor
Care va fi termenul de procesare a actelor în viitor?

Decizia de admitere ori respingere a solicitării de pensionare ar trebui emisă, conform legislației privind sistemul public de pensii, în cel mult 45 de zile de la data înregistrării cererii. De fapt, decizia de pensionare nu este emisă în 45 de zile, ci în mai multe luni, de cele mai multe ori și în cinci sau șase. Legea pensiilor în vigoare stabilește că decizia de pensie se transmite solicitantului în termen de cel mult cinci zile de la data emiterii și trebuie să conțină și motivele admiterii ori respingerii cererii.

Cât va fi punctul de pensie în viitor?

Din septembrie 2021, data la care va intra în vigoare noua lege a pensiilor, anume Legea 127/2019, valoarea pensiei se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință, notează avocatnet.ro. 

Amintim că punctul de referință va reprezenta raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, adică 25. El va avea valoarea de 75 de lei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI