Decizia care îi vizează pe românii cu centrale termice. Ce se poate întâmpla de la vară

Decizia care îi vizează pe românii cu centrale termice. Ce se poate întâmpla de la vară

Centrale termice gaz preturi gazPrețul gazelor ar putea să scadă cu 18% vara următoare, comparativ cu vara trecută, dar anul acesta se anunță a fi unul complicat pentru piața gazelor, indică o analiză a Asociației Energia Inteligentă, potrivit Agerpres.

Decizia care îi vizează pe românii cu centrale termice

Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă şi expert în domeniul gazelor naturale, vorbește despre anul 2020 și ce se întâmplă cu gazele naturale.

„Anul 2020 este un an complicat pe piaţa românească de gaze naturale. Perioada vine după bulversarea adusă de OUG 114 şi de normele sale de aplicare şi după obligaţiile pe care România şi le-a asumat în raport cu instituţiile europene. Alţi factori care vor influenţa piaţa în acest an sunt legaţi de cantităţile importante de gaze rămase în depozite, de excedentul de gaze din regiune, de reaşezările geopolitice din regiune din perspectiva gazelor naturale, dar şi de alegerile care vor exista în România. Cel mai probabil vom vedea în piaţă comportamente noi, unele chiar surprinzătoare”.

Ce se poate întâmpla de la vară

Așadar, potrivit analizei realizate de asociaţie, în vara lui 2020 vom putea asista la preţuri ale gazelor cu până la 18% mai mici decât preţurile din vara lui 2019. De asemenea, vor fi prețuri mai mici ale gazelor în iarna 2020/2021, cu până la 2% faţă preţurile din iarna 2019/2020.

În vara 2020, România se va confrunta cu un excendent de gaze pe piață, fapt ce duce la scăderi de prețuri. Acest excedent este generat de cantitățișe mari de gaze care vor rămâne în depozit din iarna aceasta, dar și de cantitățile mai mici de gaze ”dirijate” de ANRE, ca urmare a modificării cantităților de gaze, cu preț plafonat. Mai mult decât atât, este posibil să existe şi un excedent de gaze pe pieţele europene.
Analiza Asociației Energia Inteligentă indică, așadar, faptul că preţul mediu al gazelor naturale (fără tarife) în 2020 va fi mai mic cu 13% decât preţul mediu al gazelor din 2019, în timp ce preţurile medii anuale vor fi mai mici cu 4% pentru consumatorii casnici şi cu 17% pentru consumatorii industriali.

Urmăriți Playtech.ro și pe