Cum să faci economie, dacă ai centrală termică. Așa îți poți reduce factura la gaze

Cum să faci economie, dacă ai centrală termică. Așa îți poți reduce factura la gaze

Costurile în lunile de iarnă la facturile pentru gaze naturale pot crește foarte mult, însă românii cu centrale termice pot ajunge la economii semnificative. Există diverse metode prin care cheltuielile lunare se pot reduce. Pe perioada lunilor mai friguroase, instalațiile de încălzire au tendința de-a arde mai mult combustibil. Ceea ce nu trebuie să se traducă prin costuri neapărat mai ridicate.

Cum să faci economie, dacă ai centrală termică

În categoria centralelor care pot ajuta la economisirea unor sume mari de bani, lunar, nu intră, însă, instalațiile mai vechi de 15 ani, din casele românilor. O astfel de centrală înregistreză pierderi mari, pentru că are un grad de eficiență, mediu, de până la cel mult 70%. Asta va însemna că o centrală termică veche mai trebuie să funcționeze, pe perioada întregului an, cu o temperatură constantă ridicată. În acest mod se și ajunge la respectiva marjă ridicată la nivel de pierderi.

Cum să faci economie, dacă ai centrală termică. Așa îți poți reduce factura la gaze
Poți face economie dacă ai o centrală termică, iar facturile la gaze vor fi mult mai mici

Centralele de apartament ceva mai noi pot fi folosite într-un mod în care să devină mai economice. Un alt truc de luat în seamă este și cel al aerisirii caloriferelor. În cazul în care acestea nu se încălzesc uniform sau dacă produc zgomote, se aerisesc măcar o dată pe sezon. Trebuie știut și că un calorifer aerisit este cu mult mai economic și ajută și la confortul termic, alături de durata de viață a centralei.

Așa îți poți reduce factura la gaze

Pentru a nu pierde căldura din locuință, mai trebuie știut și că nu trebuie să aerisiti prea mult casa, fiind suficient să o faceți de două ori în fiecare zi, pe o perioadă de cinci minute. Dacă aerisiți casa, trebuie să închideți termostatele, altfel acestea se vor deregla. Asta din pricina temperaturilor scăzute ce pătrund de afară. La fel, încăperea nu se aerisește prea mult iarna și pentru că se poate pierde căldura acumulată în pereți, fie în mobilier.

Caloriferele nu trebuie utilizate drept suport pentru uscarea rufelor ude, în perioada lunilor de iarnă, potrivit adevarul.ro. Acest lucru poate duce la o pierdere de energie din partea centralei termice cu până la 20%. La fel, nu acoperiți instalațiile de încălzire cu perdele, dar asigurați-vă că geamurile au fost acoperite. Mai ales în zilele în care temperaturile din termometre arată pragul înghețului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI