25 aug. 2020 | 20:51

De unde vine gestul degetului mijlociu. Puțini oameni știu când a fost inventat și ce simbolizează

Știri generale
De unde vine gestul degetului mijlociu. Puțini oameni știu când a fost inventat și ce simbolizează
De unde vine gestul degetului mijlociu. Puțini oameni știu când a fost inventat și ce simbolizează

Simbolul degetului mijlociu este universal. Toată lumea știe că a face cuiva un astfel de semn este o jignire. Însă, povestea gestului a prins rădăcini în urmă cu câteva sute de ani, când degetul avea o altă semnificație.

Istoria gestului de a arăta degetul mijlociu la necaz. Primul episod istoric cunoscut în care semnul a avut o importanță aparte

Înaintea bătăliei de la Azincourt din data de 25 octombrie 1415 dintre englezi și francezi, cei din urmă au decis să le taie tuturor prizonierilor britanici degetele mijlocii de la mâini, pentru ca acestora să le fie imposibil să mai tragă cu arcul la viitoarele bătălii la care urmau să ia parte.

După cum se preconiza, francezii au pierdut bătălia și englezii care au scăpat nemutilați i-au batjocorit pe adversarii lor arătându-le degetul mijlociu. Aproape 6.000 de francezi și-au pierdut viața în bătălia de la Azincourt, în vreme ce pierderile englezilor au fost de 400 de vieți.

În zilele noastre, arătarea degetului mijlociu reprezintă un gest obscen. El reprezintă în acest caz organele genitale masculine, de unde vine denumirea lui latină ”digitus impudicus” (deget indecent) sau ”digitus infamus”. O variație cunoscută include întinderea degetului mare, ce semnifică o înjurătură. Originile acestui semn sunt speculative, și, posibil, de mii de ani. Este identificat ca ”digitus impudicus” în scrierile romane antice și se fac trimiteri la folosirea degetului în comedia greacă antică ”norii” de Aristofan.

Ar fi fost și un semn contra deochiului

De asemenea, o altă posibilă origine a acestui gest poate fi găsită în primul secol din lumea mediteraneană, în care semnul a fost perceput ca una dintre multele metode de a distrage atenția față de amenințarea deochiului. În schimb, filosofii Greciei antice, soldații, atleții, poeții latini, starurile pop, elevii sau polițiștii au fost și sunt conștienți de puterea acestui gest de a ofensa și aprinde scântei, notează BBC News.

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Vânt, ploaie și ninsoare până sâmbătă seara, inclusiv în București
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Statul verifică banii românilor! Riscă pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
RUSIA, PREGĂTIRI de RĂZBOI ATOMIC! Au început să deschidă adăposturile
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro