Cod Rutier: Cât te poate costa un gest obscen sau civilizat, în trafic. Amenzile sunt uriașe

Cod Rutier: Cât te poate costa un gest obscen sau civilizat, în trafic. Amenzile sunt uriașe
Cod Rutier 2020: Motive noi pentru care șoferii pot lua amenzi usturătoare

Setul de greșeli pe care orice șofer trebuie să le știe, ca să evite sancționarea a fost adus la zi cu alte prevederi noi. Codul Rutier nou are câteva acțiuni sancționabile, care nu se regăsesc în celelalte ediții.

Noile prevederi cuprinse în Codul Rutier

Viteza excesivă  e pasibilă de pedeapsă, asta se știa, dar și viteza prea mică, nejustificat de mică, pe un tronson de drum care nu are limită de viteză, e acum pedepsibilă. Cine face asta riscă o amendă de 210 sau 315 lei.

La autostrăzi, este cunoscut faptul că viteza minimă admisibilă nu poate fi maik mică de 50 km/ h. Potrivit noului Cod Rutier, orice vehicul care circulă cu 40 km? h sau mai puțin va fi amendat.

De asemenea, pornirea mașinii cu portierele deschise este o contravenție și se pedepsește. Șoferii care nu-și țin mâinile pe volan sunt pasibili de pedeapsă. Chiar dacă nu specifică poziția mâinilor pe volan, noul Cod Rutier reține drept contravenție lăsarea liberă, în timpul condusului, a volanului mașinii. Contravenția face parte din clasa I de sancțiuni și presupune o amendă de 2 – 3 puncte. Așa că cine lasă volanul liber riscă o amendă curpinsă între 210 și 315 lei.

Cod Rutier 2020. Ce șoferi pot scăpa de amenzi usturătoare?
Cod Rutier 2020. Ce amenzi usturătoare riști dacă ești nepoliticos?

Ce pățești dacă ești nepoliticos în trafic

Potrivit Codului Rutier, pornirea de pe loc a autovehiculului sau tramvaiului cu ușile deschise, circulația cu ușile deschise ori deschiderea acestora în timpul mersului e considerarată contravenție și se pedepsește cu amenzi cuprinse între 630 si 840 de lei.

Un amănunt cu totul nou este și deschiderea portierelor mașinii fără asigurarea prealabilă că alți participanți la trafic nu sunt pușin în pericol. Abuzul de claxon sau de faruri, sancționarea la cel mai mic derapaj al unui participant la trafic – un lucru atât de specific românilor – depășirea repetată, frânarea bruscă sau slalomul printre celelate mașini sunt tot atâtea contravenții care pot fi pedepsite.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI