De unde vine expresia ”tufă de Veneția” și ce înseamnă. Mulți români o folosesc, dar nu știu sensul ei

de: Corina Oprea
01 10. 2023

Cu toții avem anumite cuvinte și expresii favorite, pe care le folosim pentru a ne exprima părerea, atitudinea despre o anumită persoană, anumită situație. De multe ori, însă, le folosim doar pentru că sună bine și ne fac să părem mai interesanți, dar nu le cunoaștem sensul cu adevărat. La fel se întâmplă și în cazul expresiei “tufă de Veneția”, care are un înțeles la care nu te-ai fi gândit.

De unde vine expresia “tufă de Veneția”

Expresia “tufă de Veneția” este una extrem de utilizată, dar cărora nu mulți îi știu sensul. O folosim, deseori, să spunem un lucru rău despre o anumită persoană, dar câți se întreabă de unde a venit această adresare interesantă?

Este bine să cunoaștem sensul și istoria oricărui cuvânt înainte de a-l folosi. De multe ori, limba română este ciudată și ne poate pune în ipostaze nepotrivite. Să folosești o expresie într-un context greșit nu te face mai interesant, ci slab pregătit.

În trecut, oamenii mergeau la cosit și, când le era lumea mai dragă, le ieșeau în cale tot felul de obstacole. Mai exact, dădeau peste diverse tufe pe care nu le puteau scoate din pământ și care le stricau coasa. În timp, această tufă „rea” a devenit „tufă de Veneţia”.

Ce semnifică, de fapt, expresia “tufă de Veneția”

Această expresie are o istorie străveche, ce rezistă de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, mai exact în data de 17 octombrie 1797. În acea zi, Veneția a fost cedată Austriei, iar administrația locală a orașului italian a încetat să mai existe. Din această situație istorică derivă sensul de inexistență sau nimic.

Citește și: De unde vine expresia floare la ureche. Ce înseamnă și de unde provine, de fapt. Mulți români nu știu

O altă explicație legată de originea expresiei se leagă de faptul că Veneția este construită pe apă, unde nu pot să crească tufe sau arbuști specifici zonelor mai aride. Acest aspect subliniază ideea că creierul persoanei caracterizate astfel este asociat cu zero sau cu inexistența.

Expresia „tufă de Veneția” are un sens negativ

Expresia „tufă de Veneția” are un sens negativ și este utilizată pentru a descrie o persoană care este neștiutoare, ignorantă și care nu are cunoștințe temeinice în ceea ce privește cele mai fundamentale aspecte ale limbii române.

Află și: Știi expresia “ce nu te omoară, te face mai puternic”? Avertismentul specialiștilor. Ce au descoperit acum

Când numim pe cineva în acest fel, este clar că nu avem deloc o părere bună despre el. Este o expresie jignitoare, ce exprimă faptul că persoana căreia i se adresează nu dispune de prea multe cunoștințe sau i pregătire intelectuală prea bună.

În general, folosirea expresiei „tufă de Veneția” într-un context negativ implică critica sau respingerea comportamentului pretentios și arogant al unei persoane. Este important de menționat că această expresie poate fi considerată jignitoare sau nepoliticoasă, astfel că trebuie folosită cu atenție.