Mulți obișnuiesc să se amuze pe seama expresiei „mi se fâlfâie”, des folosită în limbajul de zi cu zi. Puțini sunt cei care cunosc sensul real al acesteia însă. Dicționarul de argou al limbii române explică pe înțelesul tuturor la ce face referire, de fapt, grupul de cuvinte dat. Iată ce mesaj transmite!
Limba română este folosită în comunicare de către milioane de persoane. Aproximativ 24 de milioane de oameni o au ca limbă maternă, potrivit informațiilor disponibile în spațiul public. Este o limbă romanică, având multe similarități cu franceza, italiana, spaniola, portugheza, catalana și reto-romana.
Ca multe alte limbi, și româna este foarte complexă. Din cele 31 de litere, care au format de-a lungul timpului cuvinte și grupuri de cuvinte, au luat naștere și locuțiunile, și expresiile. Acestea din urmă ocupă o pondere importantă atât în limbajul popular, cât și în limbajul literar.
Expresiile, formate din două sau mai multe cuvinte, funcționează ca o unitate într-o propoziție. Împreună, cuvintele ce compun o expresie pot să transmită un mesaj mai precis, într-un stil mai umoristic sau mai elegant, în funcție de dorința celui care o folosește.
Citește și: De unde vine expresia „țâță de mâță”. Mulți români o folosesc, dar nu știu sensul ei
Mulți români folosesc expresii fără să le cunoască sensul real, lucru care se poate întâmpla din diverse motive, cum ar fi necunoașterea originii sau a structurii cuvintelor sau influența unor rostiri dialectale, învechite sau populare, spun specialiștii în domeniu.
Un astfel de exemplu este expresia „mi se fâlfâie”. Mulți obișnuiesc să râdă când o aud. Se întâmplă fiindcă nu cunosc sensul real al grupului de cuvinte menționat. Mesajul comunicat prin intermediul expresiei date a fost explicat în Dicționarul de argou al limbii române.
„fâlfâie (cuiva de ceva) = expr. a nu-i păsa (cuiva de ceva); a-i fi perfect indiferent (cuiva de ceva)”, se arată în Dicționarul de argou al limbii române.
Termenul „fâlfâie” face referire la acțiunea de a da din aripi sau de a flutura, producând un zgomot caracteristic, după cum se explică și în Dicționarul explicativ al limbii române (DEX).
Citește și: Cuvintele din limba română care nu pot fi traduse în altă limbă. Le știai pe toate?
Totodată, Dicționarul de sinonime al limbii române oferă câteva termene cu sens asemănător pentru „a fâlfâi”, cum ar fi: a pâlpâi, a sfârâi, a păbâi, a flutura, a agita, a clătina, a pălăi, a mătăhăi, a mătălăi.