Sfântul Gheorghe este sărbătorit pe 23 aprilie, acesta fiind numit și „purtătorul de biruință”. Sărbătoarea este marcată în calendar cu cruce roșie, așa că este una foarte importantă. Sfântul Gheorghe este considerat ocrotitorul Forțelor Terestre Române și cei care își serbează în această zi onomastică sunt cei care poartă numele Gheorghe, George, Georgiana, Gherghina, Gheorghiță, etc. Dar de unde provinele numele Geanina? Se sărbătorește acesta de Sfântul Gheorghe? Iată tot ce trebuie să știe.
Sfântul Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai venerați sfinți în calendarul ortodox, fiind prăznuit în fiecare an pe 23 aprilie. Ziua aceasta este dedicată comemorării vieții și faptelor sale remarcabile.
Vezi și: Când este Sfântul Gheorghe în 2024. Pe ce dată pică
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în vremea împăratului Dioclețian, în secolul al IV-lea, în Capadocia. Fiind crescut într-o familie creștină, și-a mărturisit întotdeauna credința în Iisus Hristos. A fost persecutat și întemnițat din cauza acestei credințe, refuzând să se lepede de ea, chiar și în fața unor mari presiuni și torturi. În cele din urmă, la data de 23 aprilie, a fost decapitat pentru credința sa neclintită.
În arta creștină, Sfântul Gheorghe este adesea reprezentat călare pe un cal, în timp ce străpunge cu sulița un balaur. Această imagine vine de la o legendă în care Sfântul Gheorghe a salvat cetatea Silena din provincia Libiei de un balaur care teroriza locuitorii. Imaginea sa este un simbol al curajului și victoriei în lupta împotriva răului.
În 1222, Sfântul Gheorghe a fost desemnat patron spiritual al Angliei de către regele Richard Inimă de Leu. A devenit, de asemenea, ocrotitorul mai multor țări și instituții, inclusiv Georgiei, Armeniei, Maltei, Lituaniei, Serbiei și armatei române. Astăzi, este venerat ca un protector puternic și un model de credință.
Pe 23 aprilie, aproximativ un milion de români își sărbătoresc onomastica, dintre aceștia majoritatea purtând numele de Gheorghe sau Ghiorghe. De asemenea, se serbează și numele de George sau Gheorghiță, pentru bărbați, și Georgeta, Geta sau Gherghița, pentru femei.
Mulți se întreabă dacă numele Geanina se sărbătorește de Sfântul Gheorghe. Știm că numele Gina este sărbătorit în această zi, pentu că Gina este o prescurtare de la Georgeta sau Gherghina, așa că rădăcina numelui vine tot de le Gheorghe, motiv pentru care este sărbătorit.
Vezi și: În ce zile se mănâncă fără ulei în Postul Paștelui. Regula de care puţini credincioşi mai ţin cont
Dar Geanina nu provine de la Gheorghe.
Geanina este o variantă a numelui Gianina, care derivă din Jeana, la rândul său derivat din Ioana, forma feminină a numelui Ion, care, la origine, provine din vechiul nume persan ebraic „Johanan”.
Format din „Jahve” în forma sa scurtă „Jo” și „hanan” (a avea milă), semnificația numelui este „Jahve a avut milă”, sau „Dumnezeu este milostiv”.
Inițial, acest nume era o expresie de recunoștință către o divinitate pentru posibilitatea nașterii unui copil, de unde și semnificația de „dar de la Dumnezeu”.
Vezi și: De ce este bine să te cântărești de Sfântul Gheorghe. Ce semnificație are de fapt această tradiție
De fapt, numele Geanina sau Gianina se sărbătorește de Sfântul Ion și nu de Sfântul Gheorghe.