De la ce vârstă trebuie să poarte copiii mască. Toți părinții trebuie să știe

De la ce vârstă trebuie să poarte copiii mască. Toți părinții trebuie să știe
De la ce vârstă trebuie să poarte copiii mască. Toți părinții trebuie să știe

Purtarea măștii în aer liber este obligatorie în tot mai multe județe din țară. Vârsta de la care copiii sunt obligați să se conformeze măsurii împotriva răspândirii noului coronavirus.

Ar trebui copiii să poarte mască? De la ce vârstă?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că cei mici sunt obligați să poarte măștile de protecție începând cu vârsta de 12 ani, în aceleași condiții ca și adulții, pentru a preveni răspânirea noului virus. Specialiștii susțin că această măsură se impune în momentul în care cei mici nu pot păstra o distanță de cel puțin un metru față de cei din jur.

Și copiii mai mici de cinci ani sunt nevoiți să se conformeze, însă, pentru cei cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani intervine o serie de factori, printre care și intensitatea transmiterii COVID-19 în zona în care se află. Cât despre micuții cu probleme de sănătate, ei nu sunt obligați să poarte mereu mască. În cazul lor, se va decide în funcție de cât de gravă este situația.

Dr. Rafila: „În școli în Elveția, niciun copil nu poartă mască”. Dr. Craiu: „Nu puneți măști copiilor de sub 2 ani”

Întrebat de Digi24 dacă recomandă purtarea măștilor în școli, profesorul Rafila a spus că la copiii foarte mici folosirea măștii este foarte dificilă.

„Mi-e foarte greu să fac această constatare (dacă cei mici trebuie să poarte mască – n.red.) pentru că un copil înțelege foarte greu rolul măștii. În joc, copilul poate să-și scoată masca, să o poarte inadecvat. De curând am întrebat cum se desfășoară activitatea în Elveția, unde s-au deschis școlile. Acolo s-au luat măsuri pentru reducerea numărului de copii, nu se utilizează masca, copiii se spală în fiecare pauză, la intrarea și ieșirea din clasă, păstrează distanța între ei la ore”, a spus dr. Alexandru Rafila.

Dr. Mihai Craiu, specialist în pediatrie, a spus despre copiii sub 2 ani că nu trebuie să poarte mască, riscul de sufocare fiind ridicat în aceste condiții. Acesta a subliniat că indicația se pliază pe recomandările asociațiilor pediatrice din SUA, după care se ghidează și țara noastră.

„Nu este indicată masca la copilul cu vârstă mai mică de doi ani sau la persoanele cu handicap neuromotor sau cognitiv sau care sunt inconștiente, întrucât ar putea să ducă la sufocare”, a afirmat dr. Mihai Craiu.